Antena Căutare

Iliescu: Basescu si Baconschi fac gafe peste gafe, care costa Romania in relatia cu statele UE

Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, astazi, comentand informatiile privind amanarea aderarii Romaniei la Schengen, ca actualul sef al statului, Traian Basescu, si ministrul de Externe, Teodor Baconshi, fac "gafe peste gafe", care costa Romania in relatiile cu statele UE.

Iliescu a spus ca informatiile privind amanarea aderarii Romaniei la Schengen reflecta un punct de vedere care s-a conturat si care a fost, intr-un fel, prezis si de cei doi ministri de Interne din Germania si Franta.

"Ungaria a preluat acum presedintia Consiliului Uniunii Europene si confirma un asemenea punct de vedere. Asta este esenta acestui lucru. S-a discutat inca din toamna despre posibilitatea amanarii primirii noastre din martie undeva spre vara. Si Sarkozy a dat de inteles asa ceva. Deci, sunt lucruri care se contureaza dintr-o anumita evolutie", a precizat Ion Iliescu.

El a aratat, insa, ca seful statului, Traian Basescu, si ministrul de Externe, Teodor Baconschi, fac "gafe peste gafe", iar comportamentul guvernantilor romani nu a ajutat Romania sa-si limpezeasca relatiile cu UE, ci dimpotriva.

Iliescu a spus ca o chestiune penalizatoare in acest sens a constituit-o si comportamentul sefului statului, Traian Basescu, fata de membrii CSM, pe care i-a tratat "ca pe niste scolari".

"O chestiune penalizatoare este comportamentul presedintelui tarii fata de puterea judecatoreasca. A fost o apreciere foarte explicita a Uniunii Europene, a instantelor europene, in legatura cu atitudinea puterii, a guvernantilor, a Executivului fata de puterea judecatoreaca, ca un criteriu de judecata a structurii statului si a mentalitatii guvernantilor. Ori, domnul Basescu ignora total aceste norme, aceste reguli ale statului de drept, ale respectului fata de puterea judiciara si se duce si-i trateaza ca pe niste scolari pe membrii CSM. Este inadmisibil", a spus Iliescu.

El a aratat ca aceste lucruri nu raman nesanctionate sau neinregistate si a apreciat ca nu este de mirare ca Romania este pusa in fata unor probleme precum amanarea aderarii la Spatiul Schengen.

Iliescu a mai spus ca Romania a gasit intelegere intotdeauna la UE si a apreciat ca situatia actuala are drept cauza actuala guvernare, pe care a catalogat-o drept "iresponsabila".

"Altminteri, noi am avut din partea UE permanenta intelegere. Pana in 2011 statea sabia lui Damocles cu problema daca nu cumva Romania si Bulgaria sa fie in valul urmator. Ramaseseram in urma la negocieri si a fost meritul guvernarii Nastase, care a lucrat cu seriozitate un program foarte serios ca sa recuperam ramanerea in urma. Am gasit intelegere din partea institutiilor europene. Ori, actuala guvernare e iresponsabila. Ne costa toate astea, sa nu ne miram", a spus Iliescu.

Sursa: Jurnalul National

Traian Basescu: "Nu va curge lapte si miere in 2011, dar am iesit din perioada de incertitudini"... Vezi principalele reactii fata de anuntul amanarii aderarii Romaniei la spatiul Schengen!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x