Antena Căutare

INTERVIU cu Adrian Nastase: "Un Basescu fara slugi e un Basescu terminat"

Adrian Nastase declara ca, strategic, decizia Opozitiei de a se alia este corecta, ceea ce ii da frisoane sefului statului.

Jurnalul National (I): Realizarea Aliantei de Centru Dreapta dintre PNL si PC a fost stirea incepului de an. S-a facut aceasta Alianta la timp sau prea tarziu si fara efecte concrete, asa cum s-a comentat?

Adrian Nastase (R): Cred ca cei din zona Puterii au fost luati prin surprindere. In Opozitie s-a clarificat campul doctrinar, iar acum urmeaza, sper, consolidarea frontului. PDL si Basescu au o frica viscerala ca raman fara solutii de alianta, care sa le permita perpetuarea sistemului. Dupa alegeri, Traian Basescu risca sa fie concediat din rolul de presedinte-jucator.

I: Care este din punctul dumneavoastra de vedere mesajul pe care sa il inteleaga romanii in urma realizarii acestei Aliante?

R: Menirea unei aliante a partidelor de opozitie trebuie sa fie aceea de a arata oamenilor ca exista un viitor dupa acest regim. Aceasta alianta trebuie sa aiba un mesaj pozitiv. De aceea, propunerea lui Victor Ponta privind Agenda 2019 este un inceput de schimbare a discursului politic din ultimii ani si cred ca trebuie continuat pe aceasta cale. Este clar insa ca, pentru a putea aplica un program, trebuie sa ajungem la guvernare, lucru garantat acum doar de o alianta a partidelor de opozitie.

I: Pasul urmator va fi alaturarea PSD acestei aliante si constituirea unei aliante extinse. Este un pas important pentru Opozitia din Romania. Va fi si greu de realizat?

Pana acum, discutiile cu liderii Aliantei de Centru Dreapta au fost fructuoase. Conteaza cel mai mult ca liderii au trecut peste orgolii si ca fiecare intelegem sa lucram in echipa. Toate celelalte lucruri sunt detalii peste care vom trece fara probleme.

I: Ce probleme credeti ca ar fi pietrele de incercare pentru realizarea acestei aliante largite: cele tehnice (conducerea, listele de candidati, cine va da premierul etc.) sau cele de ideologie? Se ascunde intr-adevar diavolul in detalii?

R: Totul depinde de vointa reala de a face aceasta alianta, caci doar astfel este securizata indepartarea PDL de la guvernare. Nu stiu daca diavolul se ascunde in detalii, dar stiu ca unii au esuat in competitii electorale castigate pe hartie, pentru ca au pierdut din vedere detalii de ultima ora sau de ultima seara. Ma bazez insa pe experienta politicienilor din PSD si ACD pentru a nu ne impiedica in detalii. Nu suntem intr-o situatie normala, tocmai de aceea trebuie sa gandim pasi prin care Romania sa poata reveni in normalitate.

I: Ce va trebui sa faca, ce masuri credibile, imbatabile trebuie sa propuna aceasta alianta largita pentru a reusi schimbarea la viitoarele alegeri? Practic, ce ar aduce nou?

R: Oamenii asteapta sa nu mai fie mintiti si furati. Impresia in prezent este ca statul este pentru unii muma, pentru altii ciuma. Solutii avem si inca multe. Proiectul de Program de guvernare pe care l-am lansat anul trecut ofera un set consistent de astfel de masuri. Si liberalii au lansat un program, si conservatorii au propus in ultimele luni masuri pentru zona economica si sociala.

O alianta a partidelor de opozitie ar aduce mult mai multa normalitate in functionarea statului. Ar aduce un accent mai mare pe relansarea economica, pe crearea de locuri de munca si pe protejarea celor mai afectati de criza. Plus un set amplu de masuri de combatere a evaziunii, a politizarii si a coruptiei din institutii. Pentru ca, asa cum spuneam, bani sunt, dar ei sunt folositi pe un principiu de tip invers Robin Hood - se ia de la saraci si se da la clientela PDL.

CITESTE tot interviul in Jurnalul National!

ANCHETA: Rodica Culcer a facut sluj la Cotroceni... Romanii se uita catre Schengen cu pesimism...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x