Antena Căutare

Iohannis, la deschiderea anului şcolar: Aţi văzut şi voi, dragi copii, unii politicieni se tem de şcoală! Aici, în şcoală, sunt formaţi oamenii care le taxează erorile de logică

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, la deschiderea anului şcolar, că unii politicieni se tem de şcoală, iar în şcoală, sunt formaţi oamenii care le taxează erorile de logică şi, mai nou, destul de des, de exprimare şi tot aici se resimte eşecul politicilor publice din educaţie, dar şi lipsa de creativitate a acestora.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, la deschiderea anului şcolar, că unii politicieni se tem de şcoală, iar în şcoală, sunt formaţi oamenii care le taxează erorile de logică şi, mai nou, destul de des, de exprimare şi tot aici se resimte eşecul politicilor publice din educaţie, dar şi lipsa de creativitate a acestora.

„Vedem cum, în loc să fie adoptate măsuri pentru creşterea calităţii educaţiei, se preferă măsuri de facilitare a fraudei la bacalaureat. Cum se încearcă reducerea numărului celor care ajung să susţină examenul de evaluare naţională. Sau cum se propune repartizarea automată spre şcoli profesionale a celor care iau medii mai mici, în loc să avem organizarea unor evaluări credibile de aptitudini”, a afirmat preşedintele.

„Cuvântul «şcoală» are diverse semnificaţii şi stârneşte, cum ştim, o diversitate de emoţii. Dar şcoala nu ar trebui să însemne niciodată doar o simplă clădire, chit că şi ea contează. Este o comunitate de prieteni sau de colegi, este locul unde copiii îşi încep drumul spre maturitate, ghidaţi şi îndrumaţi de dascălii lor. Aţi văzut însă şi voi, dragi copii, unii politicieni se tem de şcoală! Aici, în şcoală, sunt formaţi oamenii care le taxează erorile de logică şi, mai nou, destul de des, de exprimare. Tot aici se resimte eşecul politicilor publice din educaţie, dar şi lipsa de creativitate a acestora. Vedem cum, în loc să fie adoptate măsuri pentru creşterea calităţii educaţiei, se preferă măsuri de facilitare a fraudei la bacalaureat. Cum se încearcă reducerea numărului celor care ajung să susţină examenul de evaluare naţională. Sau cum se propune repartizarea automată spre şcoli profesionale a celor care iau medii mai mici, în loc să avem organizarea unor evaluări credibile de aptitudini”, a spus preşedintele Iohannis în discursul rostit la deschiderea anului şcolar, la Şcoala Gimnazială Ferdinand I din Bucureşti.

Klaus Iohannis a subliniat că nu trebuie uitat niciodată rolul esenţial al şcolii, pentru că aici elevii îşi încep drumul în viaţă, îşi cultivă pasiunile şi îşi formează viziunea asupra lumii.

În opinia sa, educaţia oferită de şcoală este o oportunitate pentru România de a se normaliza, de a se transforma şi de a se pregăti pentru o Europă şi o lume în profundă schimbare, o lume care nu aşteaptă după cei care sunt captivi în practici anacronice, în corupţie sau în metehne comuniste.

„Dragi elevi, aş dori să vă vorbesc nu doar despre importanţa educaţiei – pe care sunt sigur că o conştientizaţi – ci şi despre rolurile pe care le aveţi şi pe care le veţi avea în societate. Aveţi drepturi pe care nimeni nu vi le poate lua. Voi, ca cetăţeni ai României, trebuie să beneficiaţi de respectul şi sprijinul deplin al instituţiilor statului. Este imperativ ca respectul să fie în centrul procesului de educaţie din şcoli. Şi când spun asta, mă refer la respectul pe care îl datoraţi profesorilor voştri, dar şi la respectul cu care profesorii, la rândul lor, au obligaţia să vă trateze. Toţi copiii, fără nici un fel de discriminare, trebuie să se simtă la şcoală încurajaţi, protejaţi şi în siguranţă”, a mai afirmat preşedintele.

Şeful statului a precizat că, din nefericire, în România nu suntem încă în această situaţie, iar de multe ori copiii sunt cei care resimt efectele negative ale corupţiei sau ale nepăsării statului.

„Autorităţile au datoria de a crea un mediu sigur în clase, însă multe şcoli din ziua de astăzi nu au nici măcar un serviciu de pază funcţional. Este tot de datoria autorităţilor să asigure un drum sigur către şcoală. Dar iată că şi aici există tergiversări în organizarea şi decontarea transportului elevilor, ba, mai mult, există demersuri ale Guvernului care scot transportul rutier judeţean din aria serviciilor publice. Astfel, copiii sunt expuşi riscurilor atât în interiorul şcolii, cât şi în drumul spre şcoală. Aceste dovezi de nepăsare trebuie să înceteze! Avem nevoie de o normalizare a modului în care interacţionăm cu instituţiile statului, iar această normalizare poate fi făcută doar prin educaţie şi împreună cu oamenii cărora le pasă şi care acţionează. Nimic nu se schimbă de la sine. Toţi cei care au puterea de a contribui la schimbare au responsabilitatea să o facă”, a subliniat Klaus Iohannis.

Preşedintele le-a transmis profesorilor că misiunea lor este una dificilă, dar extrem de importantă.

„Dedicaţia de care daţi dovadă este indispensabilă în pregătirea carierelor elevilor pe care îi îndrumaţi zi de zi. Sunt convins că reprezentaţi modele autentice pentru copii şi vă îndemn să continuaţi munca asiduă care a făcut din Şcoala Ferdinand I un exemplu demn de urmat. Şcoala Ferdinand I ne arată cum dedicaţia şi munca pot învinge cinismul şi delăsarea cu care, din păcate, ne confruntăm în atâtea alte locuri. Vă felicit pentru tot ceea ce faceţi şi sper ca, pe viitor, practicile educaţionale de aici să devină regula, nu excepţia. De asemenea, doresc să-i felicit şi pe iniţiatorii şi promotorii proiectului Inschool, sprijinit de Uniunea Europeană şi Consiliul Europei. Salut pe această cale prezenţa la această festivitate a doamnei Director General pentru Democraţie din cadrul Consiliului Europei şi îi mulţumesc pentru implicare! Atât aici, cât şi în alte şcoli din ţară, proiectul Inschool a contribuit la creşterea ratei de retenţie şi a succesului şcolar în rândul tuturor copiilor, indiferent de etnie. Mai mult, acest proiect porneşte de la premisa sănătoasă a abordării problemelor de participare şi succes şcolar, evitând tendinţele toxice de a cosmetiza rezultatele evaluărilor naţionale sau ale bacalaureatului pe care le vedem, din păcate, la unii politicieni sau chiar în unele şcoli”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele a mai arătat că, în condiţiile în care România se află, din păcate, în mod ruşinos între fruntaşele europene în materie de părăsire timpurie a şcolii, în condiţiile în care sistemul nostru de finanţare a educaţiei nu răsplăteşte adecvat şcolile care generează o schimbare reală în comunitate, contribuţia familiei este critică pentru succesul educaţional al copiilor.

„Îmi doresc ca modelul educaţional de la Şcoala Gimnazială Ferdinand I să devină din ce în ce mai răspândit în sistemul nostru de învăţământ. Dragii mei, vă doresc tuturor un an şcolar foarte bun şi mult succes!”, a încheiat Klaus Iohannis.

Sursa : news.ro

Dăncilă: Pentru mine, ca prim ministru, este important să las în urmă un număr cât mai mare de elevi din mediul rural ca... Rovana Plumb, anunţată în postul de comisar european din partea României...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x