Antena Căutare

Ministrul Agriculturii baga fraudele sub pres

Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) controleaza 62 de proiecte ale firmelor romanesti din industria carnii. Ministrul Agriculturii pune bete in roate controlului de la Bruxelles.

Grupul de Investigatii Politice (GIP) condus de Mugur Ciuvica a dat ieri publicitatii un document intern al Ministerului Agriculturii, care se opune anchetelor OLAF.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, considera ca "solicitarea OLAF este disproportionata sau insuficient fundamentata". Documentul publicat de GIP este o adresa a directorului general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Mihai Vadan, destinata ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru. Adresa a fost inregistrata la cabinetul ministrului Agriculturii cu nr. 1513/08.04.2010.

Potrivit documentului, in cadrul investigatiilor referitoare la fraudarea fondurilor SAPARD in Bulgaria (investigatie care a dus la pierderea fondurilor europene de catre aceasta tara in 2008), OLAF a descoperit ca unele dintre firmele implicate in fraudele din Bulgaria aveau acelasi tip de legaturi cu beneficiari ai programului SAPARD din Romania.

Ca urmare, "OLAF a demarat pe parcursul anului 2008 o investigatie similara si in Romania asupra proiectelor care au prevazut achizitionarea de echipamente si utilaje in cadrul Masurii 1.1 «Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole», Submasura 02 - Carne, produse din carne si oua".

In urma acestor controale, OLAF a constatat numeroase nereguli si fraude si a solicitat APDRP "ca intreaga suma platita in cadrul anumitor proiecte sa fie declarata neeligibila si inregistrata in Registrul Debitorilor". Pentru unele dintre fraudele constatate, OLAF a sesizat DNA.

Ca urmare, in ciuda solicitarii imperative si explicite a autoritatilor europene, APDRP refuza sa dea curs cererii OLAF, cu ajutorul ministrului Agriculturii, care a solicitat Directiei Juridice a Ministerului Agriculturii "sa acorde asistenta juridica APDRP privind competenta OLAF de a solicita recuperarea debitelor in baza rapoartelor de control" si care in 9 aprilie 2010 concluziona ca OLAF bate campii.

Sursa: Jurnalul National

Surse: Guvernul ia in calcul rationalizarea salariilor si pensiilor... La imprumut nou, Cabinet nou la Palatul Victoria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x