Antena Căutare

Mircea Geoana ii solicita lui Boc retragerea raspunderii pe Legea Educatiei

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a trimis, sambata dimineata, o scrisoare premierului Emil Boc in care ii solicita retragerea raspunderii pe Legea Educatiei.



"angajarea raspunderii de catre Guvern in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in temeiul art. 114 alin. (1) din Constitutie, asupra proiectului Legii educatiei nationale, este neconstitutionala si a declansat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat proiectul de lege se afla in proces de legiferare Ia Senat, in calitate de Camera decizionala".

nu a retinut conditia urgentei care sa fi determinat luarea unei astfel de masuri din partea Guvernului, de vreme ce masurile cuprinse in proiectul de lege intra in efectivitate incepand cu anii scolari urmatori'' si nu a retinut nici ''argumentul Guvernului potrivit caruia proiectul a inregistrat un blocaj la Senat, nici pe acela al unei inactivitati parlamentare''.


''Mai mult decat atat, in motivarea sa, Curtea Constitutionala, precizeaza ca: angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educatiei nationale incalca prevederile art. 114 din Constitutie, in sensul jurisprudentei Curtii Constitutionale. Si din aceasta cauza, ca si in cea deferita Curtii si solutionata prin Decizia nr. 1557/2009, ocolirea procedurii de examinare si dezbatere a proiectului de lege, atat in cadrul comisiilor de specialitate, cat si in plenul fiecarei Camere a Parlamentului, potrivit competentelor stabilite de art. 75 din Constitutie, si recurgerea la angajarea raspunderii asupra unui proiect de lege nu-si gasesc o motivare nici in fapt, nici in drept", mai arata presedintele Senatului.

''Prin Decizia nr. 1431/2010, Curtea a statuat cu claritate neconstitutionalitatea procedurii angajarii raspunderii Guvernului in privinta proiectului Legii educatiei nationale; aceasta inseamna ca decizia Curtii trebuie respectata, in egala masura, de Parlament si de Guvern'', mai scrie Mircea Geoana.

Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea deciziei referitoare la Legea Educatiei. Judecatorii CCR sustin ca angajarea raspunderii de catre Guvern asupra acestei legi a declansat un conflict juridic intre Guvern si Parlament. Cu toate acestea, se arata in motivare, cererea de anulare a angajarii raspunderii depaseste competentele Curtii, iar solutia apartine in exclusivitate autoritatilor aflate in conflict.

PNL ameninta cu suspendarea presedintelui Traian Basescu... Vezi cum raspunde intrebarilor dificile, Calin Murg, consilier la Primaria Capitalei, la o emisiune TV!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x