Antena Căutare

Remanierea, cosmarul lui Boc

Premierul Emil Boc se afla in postura acrobatului care merge pe sarma. Parlamentarii PDL ii cer capul ministrul Apararii, Gabriel Oprea, independentii spera intr-un ordin de la Cotroceni care sa il remanieze pe Teodor Baconschi sau pe ministrul Muncii, Mihai Seitan, iar Basescu se folosesete de conflictele interne surde existente pentru a incerca sa faca ordine si in Guvern si in PDL, acolo unde este interesat sa puna la respect reprezentantii vechii garzi, in special pe Adriean Videanu si Vasile Blaga.

In ultimele zile zvonurile despre o posibila remaniere guvernamentala au luat amploare. Exclus in momentul de fata, sustin surse democrat-liberale, care afirma ca Boc si apropiatii sai din conducerea PDL ar fi decis sa amane calendarul delicat al remanierii mai spre sfarsitul toamnei pentru a permite adoptarea si aplicarea fara prea multe probleme a legii educatiei, salarizarii unice si a noului proiect al pensiilor, in paralel cu procesul de disponibilizare al personalului din sectorul de stat.

"Avem nevoie de liniste"
Potrivit surselor citate, premierul nu de are de gand sa deschida aceasta "cutie a Pandorei", in ciuda presiunilor care vin atat din zona presei, dar si a parlamentarilor PDL si independenti.

"Avem nevoie de liniste in acest an nu de certuri, chiar si presedintele Traian Basescu ne-a cerut sa ne corelam mai bine pozitiile la nivel guvernamental cu partenerii nostri si sa lasam la o parte divergentele", ne-au declarat sursele citate, referindu-se la ultimul incident petrecut la dezbaterea legii pensiilor, acolo unde ministrul Apararii, Gabriel Oprea s-a contrazis cu Emil Boc si ministrul Muncii, Mihai Seitan, pe tema reducerii pensiilor unor militari.

Spaima de motiune
Incidentul din plenul Senatului nu a trecut neobservat de catre unii parlamentari PDL, care au un cui impotriva colaborarii cu alesii migratori constituiti in grupul lui Gabriel Oprea.

Potrivit unor surse parlamentare, pedelistii anti-Oprea ar dori ca ministrul Apararii sa intre cat mai rapid pe farasul remanierii. Conform surselor citate, multi deputati si senatori PDL nu s-au obisnuit cu gandul pierderii unor importante functii in deconcentrate cedate independentilor in schimbul sustinerii in parlament a guvernului Boc.

Totusi premierul nu are de gand sa dea curs acestor presiuni si semnale din partea propriilor colegi de partid. Debarcarea din functie a lui Oprea risca sa duca la plecarea celor 30 parlamentari independenti din coalitia majoritara si sa furnizeze voturi in plus pentru o motiune de cenzura cu sanse, mai ales ca PSD si PNL au anuntat recent ca vor initia un astfel de demers in aceasta sesiune legislativa.

Basescu, in conflict cu vechea garda
Constienti de importanta vitala a voturilor lor pentru prezervarea actualei stabilitati guverrnamentale si parlamentare, Oprea si restul parlamentarilor migratori asteapta cu nerabdare aplicarea unei eventuale remanieri. Sperantele lor se indreapta spre mazilirea ministrului de externe, Teodor Baconschi, sau celui al Muncii, Mihai Seitan, pentru ale caror posturi se incalzesc de ceva vreme pe margine fostii social-democrati, Cristian Diaconescu si Marian Sarbu, care sunt bine vazuti la Cotroceni de presedintele Traian Basescu.

Spectrul remanierii este folosit in acest moment si de catre seful statului interesat sa puna cu botul pe labe garda veche din PDL formata din Adriean Videanu, Radu Berceanu si Vasile Blaga. Cum cei trei au reusit sa-i impuna lui Emil Boc viziunea lor de alegere in bloc a prim-vicepresedintilor pe lista, pentru a asigura locul lui Videanu in ierarhia de partid, Basescu a dat cateva semnale publice, direct sau prin interpusi, ca nu este dispus sa-i lase sa-si faca jocurile de "bolsevizare" in partid in defavoarea sa si a apropiatilor sai din PDL.

Premierul de serviciu

La cateva zile de la acuzatiile prezidentiale de "bolsevizare"a PDL, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a inceput sa dea semne de nesupunere pe tema diminuarii pensiilor militarilor, acolo unde viziunea sa nu concorda cu cea a restului guvernului, in timp ce, in paralel, grupul independentilor au anuntat ca nu sustin 100% continutul proiectului sistemului de pensii propus de Executiv si ca vor veni cu propriile amendamente.

Mai mult, Lucian Croitoru, premierul de serviciu al lui Traian Basescu a iesit la rampa pentru a-si manifesta disponibilitatea de a accepta functia de sef al guvernului daca situatia economica a tarii o va cere, un mesaj nu prea discret catre actuala conducere PDL si a Executivului ca nimeni nu este indispensabil si nici de neinlocuit in jocul de putere dambovitean.

Blaga da inapoi
De altfel, surse democrat-liberale din tabara fostilor peledisti ai lui Teodor Stolojan acrediteaza ideea ca Traian Basescu va mentine sabia remanierii deasupra gaturilor ministrilor Adriean Videanu si Vasile Blaga pana cand acestia vor renunta si vor da inapoi in chestiunea modului de alegere a viitoarei conduceri a PDL. Partizan al uninominalului ca mod de accedere in functii, Basescu s-a lovit de opozitia facuta in special de Vasile Blaga, care intr-o recenta sedinta a conducerii de partid o punea la punct pe vicepresedinta Raluca Turcan, avertizand-o ca partidul a votat deja modul de algerea a prim-vicepresedintilor la Conventia nationala.

Ultimele evolutii de pozitii dinspre Cotroceni l-au facut insa pe Blaga sa inceapa sa agite ramura de maslin. Intr-un interviu acordat cotidianului Romania Libera, acesta admitea ca posibila resdiscutarea modului de alegere a prim-vicepresedintilor intr-un nou Colegiu Director al PDL.

Dilemele lui Boc
In toata aceasta increngatura de interese si jocuri de culise, Emil Boc pare prins la mijloc ca un Pinochio de ale carui sfori incearca sa traga mai multi Gepetto, dar care vrea sa danseze pe propria sa melodie.

Boc are nevoie de liniste pentru a transpune in realitate o serie de masuri sociale dificile pentru populatie cu efecte de imagine negative pentru PDL, dar si a-si consolida pozitia de lider in partid inainte de Conventia Nationala din iunie.

Ori, orice sacrificare a vreunui ministru pe altarul jocurilor politice sau al frustrarilor resimtite de populatie ar contribui la intarirea perceptiei de sef de guvern si de lider de partid slab, perspectiva nedorita pentru actualul premier.

Adriean si Miorita Videanu, balada imobiliara cu miros penal... Guvernul demareaza revizuirea Constitutiei: Parlamentul unicameral devine Camera Reprezentantilor, cu maximum 300 de mem...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x