- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cu independentii, singurii raliati la cauza lor, democrat-liberali au de infruntat si convins pe reprezentantii UDMR care au facut in ultima vreme front comun cu cei ai Opozitiei cand vine vorba de modificarea Constitutiei.
Reprezetantii Uniunii, ai PSD si PNL sunt de acord doar cu eventuala reducere a numarului de senatori si deputati, dar sustin pastrarea sitemului bicameral, eventual prin transformarea Senatului intr-o camera a regiunilor, cu atributii mai mult administratrive si de reprezentare a comunitatilor locale. Nici in PDL nu exista unitate de pareri pe aceasta tema. Eurodeputatul PD-L Cristian Preda s-a pronuntat recent pentru pastrarea Parlamentului bicameral, cu o Camera a Deputatilor de 250 de deputati alesi uninominal si un Senat de 40-50, ce ar trebui sa reprezinte interesele colective de la nivel regional.
In schimb, atributiile presedintelui statului ar trebui marite pentru a-i permite acestuia sa dizolve forul legislativ ori de cate ori apare o criza politica pentru a o debloca in urma unor noi alegeri parlamentare anticipate, a propus Preda.
Opozitia doreste insa limitarea atributiior prezidentiale, eventual chiar trecerea la un regim de republica parlamentara, in care seful statului sa nu mai fie ales prin vot universal, ci in urma optiunii parlamentarilor transformati in electori.
PSD este de acord cu reducerea numarului de parlamentari la 220 pentru deputati si 110 pentru senatori, dar se pronunta pentru pastrarea bicameralismului si trecerea la un regim parlamentar, unde presedintele sa fie ales de catre Legislativ, precum si restrangerea situatiilor in care cele doua Camere se reunesc in sedinte comune, pentru a "inlatura criticile potrivit carora, desi Constitutia consacra bicameralismul, in fapt, Parlamentul este unul unicameral".
Social-democratii vor sa mai puna in discutie, la consultarile de astazi de la Cotroceni, si proiectul legii dezvoltarii regionale, adoptat tacit de Senat.
"Anume, conceptul de regionalizare, care este acum in Parlament, cu care noi nu suntem de acord. Nu dorim regiunea autonoma maghiara si nici Transilvania veche", a explicat Liviu Dragnea, secretarul general al PSD.
La randul lor, liderii PNL isi mentin principiile fundamentale privind Constitutia tarii, sustinand o republica parlamentara si un legislativ bicameral, in care Senatul ar putea cel mult sa aiba alte competente legate de activitatea administratiilor locale. Singura concesie acordata de liberali ultimului referendum national priveste eventuala reducere a numarului de parlamentari.
Presedintele Uniunii, Marko Bela a lasat recent impresia ca impartaseste aceleasi convineri cu cele ale opozitiei. Bicameralism, o Camera a Regiunilor prin tranformarea Senatului intr-un for cu competente regionale si alte atributii decat cele actuale, plus eventuala alegere a presedintelui statului prin vot indirect de catre viitori parlamentari, toate aceste puncte de vedere apropie Uniunea mai mult de PSD si PNL decat de partenerii de guvernare democrat-liberalii.
Temerile udemeristilor sunt in special legate de posibilitatea micsoririi propriei lor reprezentari intr-un parlament bicameral situatie care le-ar afecta influenta politica si propriile programe si obiective. Liderii UDMR isi vor expune in fata presedintelui Traian Basescu propriile viziuni legate de modificarea Constitusiei cu alta ocazie decat data de 15 martie, deoarece ziua comunicata de seful statului pentru consultari pe aceasta tema s-a suprapus cu cea a sarbatorii nationale a maghiarilor.
La Cotroceni au fost trimisi totusi intr-un final Tanczos Barna si Borbely Karoly la consultarile pe tema modificarii Constitutiei.
Berceanu: "PDL nu ataca ci schimba saptamana aceasta presedintele Senatului"... Catarama si Pandele risca excluderea din PNL respectiv PSD...