„Trebuie sa fim realisti ca in momentul in care economia incepe sa isi revina cei din sfera politica vor incepe sa spuna: S-a terminat cu criza, hai sa o lasam mai moale cu reformele", au afirmat surse apropiate discutiilor dintre autoritati si delegatia FMI.
Anul viitor vor avea loc atat alegeri locale, cat si parlamentare. FMI cere accelerarea privatizarii, inchiderii sau restructurarii companiilor de stat. Discutiile cu institutiile internationale se vor concentra pe 18 companii care genereaza pierderi sau arierate.
In aceeasi gama, FMI a transmis Romaniei ca reducerea contributiilor sociale pentru angajatori poate fi operata doar daca exista garantii ca vor fi respectate tintele fiscale din 2011 si 2012, an in care deficitul bugetar trebuie sa scada sub 3% din PIB.
„Daca vrei sa faci aceste ajustari trebuie sa te uiti atat la anul 2011, cat si la 2012, cand deficitul trebuie sa coboare la sub 3% din PIB", au afirmat surse apropiate discutiilor dintre autoritati si delegatia FMI.
Pentru acest an, Guvernul s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB, dupa ce anul trecut indicatorul s-a plasat la 6,5% din PIB. Autoritatile au anuntat in mai multe randuri ca analizeaza reducerea CAS.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, spunea in 14 aprilie ca institutia pe care o conduce „analizeaza foarte serios" reducerea contributiilor sociale pentru angajator, iar aceasta masura se va decide impreuna cu FMI si Comisia Europeana.
De asemenea, in proiectul de strategie fiscal-bugetara pentru 2012-2014 se spune ca in partea a doua a acestui an contributiile sociale vor fi reduse cu doua puncte. Aceasta este prevazuta distinct in document, cu argumentul ca aceasta relaxare fiscala va contribui la reducerea evaziunii pe piata muncii si la cresterea conformarii voluntare.
Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie releva ca cele doua parti au stabilit sa ia in considerare reducerea impozitarii fortei de munca in acest an, daca economia isi va reveni si va crea suficient „spatiu fiscal".
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie-9 mai pentru prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, acord care va dura doi ani.
Sursa: Jurnalul National
Foto: Intactimages
PDL a comandat 4 milioane de biciclete pentru propaganda electorala... Basescu: „Eurostat sa vina in Romania”...