Antena Căutare

Romanii se uita catre Schengen cu pesimism

53% dintre romani apreciaza ca Romania nu va fi acceptata in spatiul Schengen in martie 2011, in timp ce 40% considera ca va fi acceptata (restul nu se pronunta). Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de Centrul de Cercetare in Comunicare din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative impreuna cu CCSB. Sondajul dat publicitatii astazi a fost realizat in perioada 14-19 ianuarie, chesionarul fiind aplicat pe un esantion national de 1.168 de persoane.

Potrivit studiului citat, 80% dintre romani considera ca vina pentru eventuala neacceptare in spatiul Schengen apartine mai degraba Romaniei, in timp ce doar 14% considera ca vina apartine mai degraba Uniunii Europene (restul nu se pronunta).

Cu toate acestea, 60% dintre romani cred ca Romania merita sa intre in spatiul Schengen, fata de 35% care considera ca nu merita (restul nu se pronunta).

42% dintre romani apreciaza ca o eventuala neacceptare a Romaniei in spatiul Schengen ar fi o decizie dreapta, in timp ce 44% apreciaza o astfel de decizie ca fiind nedreapta.

In ceea ce priveste cele mai importante cauze pentru care Romania s-ar putea sa nu fie primita in spatiul Schengen, romanii cred ca acestea sunt, in ordine: coruptia - 42%, situatia politica din Romania - 12%, situatia rromilor - 11% si problemele din justitie - 10% (celelalte variante de raspuns au obtinut scoruri sub 10%).

Intr-o ierarhie a responsabilitatii pentru eventuala neintrare a Romaniei in spatiul Schengen, romanii plaseaza pe primele trei locuri Presedintele - 27%, clasa politica in ansamblu - 16% si Guvernul - 12%.

Sursa: Jurnalul National

INTERVIU cu Adrian Nastase: "Un Basescu fara slugi e un Basescu terminat"... Elena Udrea: "L-am sunat pe Basescu sa nu vina la Iasi. Ne-a spus sa nu mergem noi"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x