- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Premierii lui Traian Basescu au stat cu sabia lui Damocles deasupra capului, nestiind cand ii va veni presedintelui cheful sa le ceara demisia din functie. Primul a simtit asta pe pielea lui Calin Popescu Tariceanu, care a avut de infruntat, timp de patru ani, asaltul permanent al presedintelui cu scopul de a-l schimba din functie.
Pe 22 decembrie 2004, presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Calin Popescu-Tariceanu prim-ministru al Romaniei, iar pe 26 decembrie 2004 acesta a anuntat componenta Guvernului pe care urma sa il prezinte Parlamentului. Guvernul Tariceanu I, format din ministri propusi de Alianta D.A. (PNL sI PD), UDMR sI PUR, a fost investit cu 265 de voturi pentru si 200 impotriva, pe 28 decembrie.
In ianuarie 2005, Traian Basescu dadea deja semnalul incheierii mandatului lui Tariceanu, declarand intr-un interviu pentru "Adevarul", ca ar trebui organizare alegeri anticipate pentru ca Alianta D.A. are ocazia sa obtina astfel o majoritate confortabila, putand sa renunte la "solutia imorala" - PUR. Si a tinut-o cu referenul asta pana in iulie 2005, cand se parea ca l-a convins pe Tariceanu sa demisioneze, urmand sa fie dizolvat Parlamentul sI organizate anticipate.
Pretextul: o decizie a Curtii Constitutionale de a returna Parlamentului pachetul de legi ale Justitiei propus de Monica Macovei, pe atunci ministru al Justitiei.
Tariceanu insa, proptit de liberalii care abia reusisera sI ei sa se vada instalati la guvernare sI sub pretextul inundatiilor devastatatoare din vara acelui an, a refuzat sa-si mai dea demsisia.
Temerea lui Calin Popescu Tariceanu sI a liberalilor era ca, odata vazut cu majoritatea parlamentara dorita, Basescu nu-l va mai pune pe el premier, nici pe un alt liberal, ci pe un pedist. Asa s-a facut ca pe 7 iulie 2006, la ora 16.30, Tariceanu a anuntat ca va demisiona, urmand sa fie organizate alegeri generale pe 2 octombrie 2005, dupa derularea complicatei proceduri constitutionale. Pe 20 iulie insa, dupa o sedinta a conducerii PNL, Tariceanu s-a razgandit.
La finalul unei zile halucinante, in care a refuzat sa faca vreun comentariu pe tema anuntatei sale demisii "irevocabile", premierul Calin Popescu Tariceanu a decis sa nu-si mai paraseasca biroul din Palatul Victoria.
Si acesta a fost momentul in care Tariceanu si-a atras ura eterna a lui Traian Basescu. Razboiul a continuat in transee pana in aprilie 2007, cand decizia PNL de a merge pe liste proprii in alegerile pentru Parlamentul European si hotararea de amanare a alegerilor europarlamentare a provocat ruperea Aliantei D.A. si a Guvernului Tariceanu I.
Tot articolul, in Jurnalul National