Antena Căutare

SPECIAL: Mogulul Bancorex, de la Ceausescu la Basescu

Primul dosar de subminare a economiei nationale a fost deschis in 1997 pe numele lui Gheorghe Constantin Paunescu, devenit astazi „mogulul" de presa preferat al lui Traian Basescu. Dosarul era unul dintre cele initiate de procurorii romani dupa falimentarea Bancorex.

„Banca mileniului III", cum a fost publicitata la vremea respectiva, era detinuta de stat si avea misiunea sa sprijine comertul exterior - de altfel, era abilitata sa acopere garantiile girate de Guvernul de la Bucuresti.

Acesta a fost, de altfel, punctul vulnerabil al Bancorex. Firmele lui Gheorghe Constantin Paunescu au luat mai multe credite garantate de banca. Afacerile lui Gheorghe Constantin Paunescu (G.C.P.) urmeaza toate acelasi fir rosu: statul a pierdut, iar, la schimb, afacerile „Fratelui" au crescut exponential.

Prima mare afacere a fostului angajat din Comertul Exterior a fost achizitionarea Hotelului Lido. In 1990, fara sa existe o decizie a conducerii Fondului Proprietatii de Stat, hotelul a fost trecut de trei functionari in patrimoniul Intreprinderii de Turism Hoteluri si Restaurante Bucuresti.

Trei ani mai tarziu, imobilul a fost adus ca aport in natura la societatea constituita de fratii Paunescu, Star Lido SA. Schema a functionat perfect pe mai departe, G.C.P. punand garantie Hotelul Lido pentru un credit prin care a achizitionat Hotelul Intercontinental.

La acel moment, firmele lui G.C. Paunescu se infruptau copios din banii Bancii Romane pentru Comert Exterior - BRCE, care va lua denumirea de Bancorex, sub titlu de imprumuturi, dar care nu aveau nici un fel de acoperire in garantii. Sume care nu au fost restituite niciodata de firmele creditate: General Consulting and Procurement SA, Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA, Curierul National SA si Institutul Roman de Investitii SA.

Tot articolul, in Jurnalul National

Boc – troc cu Educatia... Roberta Anastase: "Ponta va avea parte de o surpriza din partea membrilor PSD cu experienta"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x