Antena Căutare

Boc – troc cu Educatia

Legea adoptata miercuri noapte de Guvern pentru linistea UDMR: directori maghiari in scolile romanesti din Ardeal, manuale importate din Ungaria, sedinte cu parintii in limba maghiara. Ministrul Funeriu a reusit si sa-si subordoneze rectorii universitatilor, incalcand autonomia universitara.

Legea educatiei nationale, adoptata miercuri noapte de Guvern si asumata ieri in fata Parlamentului de Cabinetul Boc, a fost pretul platit de PDL pentru ca UDMR sa nu voteze motiunea de cenzura a Opozitiei.

Solicitarile UDMR, eliminate in mare parte prin dezbaterile din Camera si Senat, au fost reintroduse in lege miercuri noaptea, ba chiar au fost suplimentate cu amendamente noi ale UDMR, ceea ce a dus, potrivit unor membri ai Comisiei de invatamant, ca multe dintre prevederile statutului minoritatilor, neadoptat vreodata de Parlament, sa se regaseasca in aceasta lege a educatiei.

Astfel, la capitolul privind minoritatile se prevede ca toate disciplinele se studiaza in limba materna, singura exceptie facand-o disciplina Limba romana, care se va studia in romana, dar dupa manuale elaborate special pentru minoritatile respective.

De asemenea, aceste minoritati vor putea sustine examenul la Limba romana pe baza programei speciale. Mai mult, pornind de la aceasta prevedere, in lege se continua aratandu-se ca inclusiv Istoria si Geografia Romaniei se vor studia in limba materna a minoritatii respective, dupa manuale traduse. Singura obligatie impusa elevilor minoritatilor este aceea ca toponimia si numele proprii romanesti sa fie insusite si in limba romana.

Tot articolul, in Jurnalul National

Partidele, chemate marti, la Cotroceni, pentru consulari... SPECIAL: Mogulul Bancorex, de la Ceausescu la Basescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x