Antena Căutare

Tariceanu i-a scris lui Barroso despre "derapajele" din Parlament

Deputatul PNL Calin Popescu Tariceanu i-a adresat presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, o scrisoare in care semnaleaza ca in Parlament au loc "grave derapaje de la regulile de baza ale democratiei".

"Excelenta voastra, aceasta este o scrisoare deschisa prin care doresc sa va informez asupra unor grave derapaje de la regulile de baza ale democratiei, care au loc in Parlamentul Romaniei. In urma cu doua luni, cu ocazia votului final pentru proiectul de lege al Guvernului privind reforma sistemului public de pensii, Presedinta Camerei Deputatilor, doamna Roberta Anastase, a fraudat votul sustinand ca legea a fost adoptata, desi nu era intrunit cvorumul necesar. Respectiv, doamna Roberta Anastase a anuntat ca legea a fost adoptata cu 170 de voturi desi camerele video au aratat ca in sala se aflau aproximativ 80 de parlamentari in momentul votului", se arata in scrisoarea fostului premier.

Tariceanu mentioneaza ca frauda din Parlament se afla pe agenda publica de doua luni, iar opozitia a solicitat in repetate randuri demisia Robertei Anastase.

"Credem ca este inacceptabil ca activitatea Parlamentului sa se desfasoare subv conducerea unei persoane compromise moral si politic si care in perceptia publica nu mai este in masura sa reprezinte institutia fundamentala a democratiei", se mai arata in scrisoare.

El semnaleaza si "o alta practica a partidului de guvernamant care incalca principiile de baza ale democratiei reprezentative".

"Desi in urma alegerilor parlamentare din 2008 Partidul Democrat Liberal (PDL) nu a obtinut nici macar o majoritate relativa, acest partid si-a construit majoritatea necesara prin coruperea politica a parlamentarilor alesi pe listele celorlalte doua partide politice reprezentate in Parlament. Recent, un grup de parlamentari, care s-au declarat formal independenti si care au constituit un nou partid - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), a primit aprobarea de a avea propriul grup parlamentar, cu recunoasterea tuturor drepturilor politice care deriva din acest statut, desi acest partid nu a candidat la alegeri. O astfel de decizie posibila prin votul coalitiei de guvernare, legalizeaza coruptia politica si migratia politica in cadrul Parlamentului", ii scrie Tariceanu lui Barroso.

El mentioneaza ca dupa aderarea Romaniei la UE in 2007, a fost pus la punct mecanismul de cooperare si verificare bazat pe patru conditionalitati, printre care si combaterea coruptiei.

"Dar, tocmai Guvernul condus de PDL, care ar tebui sa actioneze pentru combaterea coruptiei in Romania, este cel care promoveaza coruptia la cel mai inalt nivel. PDL practica pe scara larga coruperea adversarilor politici si incurajeaza migratia politica, fapt care duce la decredibilizarea clasei politice si la sentimentul de inutilitate a votului in randul cetatenilor. Atitudinea Guvernului reprezinta un atac la sistemul de democratie parlamentara si deschide calea pentru derapajele catre un regim totalitar. Avand in vedere cele de mai sus, consider ca actualul Guvern nu poate fi considerat un partener deschis si credibil in ceea ce priveste combaterea coruptiei in Romania si sper ca veti trage concluziile care se impun", se arata in incheierea scrisorii lui Tariceanu.

Sursa: Jurnalul National

Proces: Elena Udrea vs. Olguta Vasilescu... Tariceanu i-a scris lui Barroso despre "derapajele" din Parlament...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x