Live acumAdela
Prime Time 20:30Adela

Tăriceanu spune că ALDE nu are propunere de premier, dar are "toată deschiderea de a discuta cu partidele găsirea unei soluţii de agregare a unei majorităţi": Nu suntem în favoarea alegerilor anticipate

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, joi după-amiază, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea pe care o reprezintă nu are o propunere pentru funcţia de premier, dar este deschisă la discuţii cu celelalte partide astfel încât să se ajungă la "o soluţie de stabilitate”.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că în mod "foarte clar” nu este de acord cu organizarea de alegri anticipate şi că susţine găsirea unei soluţii "care să dea un guvern până la alegerile la termen”. "Aş rezuma în două puncte poziţia ALDE. De la bun început i-am spus preşedintelui că nu suntem în favoarea alegerilor anticipate din două considerente: cel legat de ordin procedural, constituţional. (...) Consecinţele pe care le produce derularea procedurii de alegeri anticipate creează un imens blocaj administrativ, economic", a afirmat liderul ALDE, după consultările de la Cotroceni. Tăriceanu a spus că "economia de timp la care se ajunge este un nesemnificativă în final”, deci pentru alegeri anticipate s-ar face "o tevatură uriaşă pentru un câştig care nu este semnificativ”. Liderul ALDE a adăugat că formaţiunea politică pe care o conduce nu are o propunere de prim-ministru, dar că are "toată deschiderea de a discuta cu partidele găsirea unei soluţii de agregare a unei majorităţi" care să susţină un premier. Tăriceanu a catalogat drept o situaţie "nefirească” atitudinea PNL care a anunţat că nu va vota un guvern condus de Ludovic Orban. El a susţinut că, dacă o primă propunere a lui Ludovic Orban nu va fi acceptată de Parlament, o a doua propunere a premierului demis "ar adânci criza”. El a spuns că doreşte "o soluţie politică care să dea stabilitate”. Tăriceanu a mai declarat că nu este cea mai bună soluţie aceea ca ţara să fie condusă de un guvern "demisionar” pentru că acesta are puterile "amputate”, liderul ALDE pledând pentru ideea unui executiv cu puteri depline de exercitare a mandatului. Întrebat dacă în opinia sa ar mai fi posibilă alegerea primarilor din două tururi de scrutin, Tăriceanu a spus: "Fără să consideraţi că este un verdict categoric, nu ştiu dacă procedurile necesare adoptării unei ordonanţe de urgenţă în bună formă au fost îndeplinite. (...) Lucrul acesta nu pot eu să-l hotărăsc şi în cazul în care situaţia este de lipsa avizului conform ordonanţa nu are valabilitate”.

Sursa : news.ro

Recomandari