Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Traian Basescu: "Nu confirm ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria"

Presedintele Traian Basescu a facut, astazi, o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, "din nevoia de a face cateva clarificari" in legatura cu arestarea lui Omar Hayssam.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, vineri, in cadrul declaratiei de presa de la Palatul Cotroceni, ca nu confirma ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria. "Riscam sa fim apreciati mult mai prost decat meritam de partenerii nostri din UE, NATO si de peste tot din lume. Sunt sigur ca declaratia mea va va dezamagi, dar este nevoie de aceasta conferinta pentru a proteja interesele statului roman, cu cat mai mult in spatiul public s-au pronuntat deminitari, fosti sefi de servicii. A fost o operatiune asumata, la nivelul la care trebuia asumata si s-a desfasurat cu bine. Nu confirm ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria si nici ca a fost repatriat cu un avion al Armatei Romane. De asemenea, nu confirm ca a fost adus in baza unui acord de extradare".

"O astfel de operatiune nu se putea desfasura nicio intr-o saptamana, nici intr-o luna, nici intr-un an. In 2006, cand a plecat din tara, Omar Hayssam putea fi acuzat de trecerea frauduloasa a frontierii de stat, pentru care a fost condamnat la doi ani de inchisoare. Pentru institutiile statului, Omar a devenit o problema din momentul in care a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, respectiv in 2008. Din acel moment, institutiile au fost obligate sa-l aduca in tara, pentru a se indeplini dispozitiile justitiei. Din acest moment, am constiinta impacata ca s-a facut tot ce era nevoie".

Comunicatul privind aducerea lui Omar Hayssam a venit de la presedintie dintr-un motiv simplu: "pentru ca era vorba de readucerea in tara a unui condamnat pentru terorism, iar terorismul este un atribut primordial al CSAT-ului, iar presedintele CSAT-ului este presedintele Romaniei".


Dupa declaratiile legate de arestarea omului de afaceri Omar Hayssam, presedintele Romaniei a facut cateva referiri si la subietul intalnirii cu FMI, CE si BM. "Am cerut Fondului Monetar International sa mareasca fondul de garantii pe care il poate acorda Guvernului pentru crearea de IMM-uri".

"Trebuie pusa in aplicarea legea salarizarii. Am discutat si despre absorbtia fondurilor si reducerea arieratelor. Nivelul mare al arieratelor genereaza blocaje in economie. Am sustinut ca trebuie sa sustina o formula de acordarea de garantii de stat prin care IMM-urile trebuie sa ia credite".

"Romanii au facut sacrificii enorme, au fost si sacrificii politice si ar fi pacat sa alunecam, din nou, intr-o zona de dezechilibre fiscale. Consolidarea fiscala terbuie sa fie pruimul obiectiv. Prima problema discutata a fost despre iesirea din aceasta zona de fragilitate din zona euro. Trebuie sa fim tot mai putin dependenti de situatia din zona euro".

Foto: Intact Images

Recomandari