Antena Căutare

UPDATE! Asumarea raspunderii pe Codul Muncii, pe 8 martie!

Guvernul a aprobat noua forma a Codului Muncii pentru care isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului. Guvernul s-a reunit luni, in sedinta speciala, pentru a aproba noul Cod al Muncii. Premierul Emil Boc a anuntat deja ca Executivul isi va asuma raspunderea pe acest proiect.

UPDATE: Guvernul isi va angaja raspunderea in Parlament pe noul Cod al Muncii marti, 8 martie, la ora 10.00, iar parlamentarii pot depune amendamente pana vineri, la ora 20.00. "S-a stabilit foaia de parcurs a angajarii acestei raspunderi. S-a stabilit termen ca domnul prim-ministru sa se prezinte in Parlament pe 8 martie, la ora 10.00. Pana atunci, pana vineri, la ora 20.00, se vor depune de catre cei interesati amendamente", a anuntat vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite.

Proiectul de modifcare a Codului Muncii a fost discutat de Executiv miercuri, Guvernul anuntand la acea data ca asteapta avizul Consiliului Economic si Social, inainte de a aproba documentul.


Vineri, membrii Guvernului s-au intalnit cu cei ai sindicatelor si au analizat noua forma a Codului Muncii, dar fara sa ajunga la un acord in privinta modificarilor.

Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului urmeaza sa se reuneasca pentru a stabili un calendar pentru angajarea raspunderii Guvernului.


Reprezentantii opozitiei au anuntat, insa, ca vor depune o motiune de cenzura la adresa Cabinetului Boc imediat dupa o eventuala asumare a raspunderii asupra Codului Muncii.

Prevederile noii variante a Codului Muncii:


-se abroga articolul potrivit caruia, la incetarea celui de-al treilea contract pe perioada determinata, angajatul va fi incadrat obligatoriu cu contract pe perioada nedeterminata.

-prelungirea perioadelor de proba de la 30 la 45 de zile, dar si de preaviz, de la 15 zile calendaristice, la 20 de zile lucratoare

-perioada in care angajatorul trebuie sa asigure salariatilor concediul de odihna neintrerupt, pentru situatiile in care concediul este programat fractionat, se reduce de la 15 la 10 zile.

-un patron poate angaja in proba oricate persoane vrea si sa renunte la ele dupa expirarea perioadei de proba

-contractul individual de munca poate inceta atat pe durata cat si la sfarsitul perioadei de proba, fara sa fie necesar preavizul, ci doar o notificare scrisa, la initiativa oricarei dintre parti.

- un angajat nu poate munci mai mult de 48 de ore pe saptamana, iar perioada limita in care orele suplimentare se compenseaza cu ore libere platite, se prelungeste de la 30 la 60 de zile

-contractul de munca al participantilor la protest poate fi suspendat, iar in caz de concedieri colective, angajatorul va putea incadra alte persoane pe posturile ramase vacante chiar de a doua zi

-introducerea unei indemnizatii de confidentialitate lunare. Aceasta se stabileste prin negociere si se impoziteaza la beneficiar.

sursa:Antena3

foto:Intact Images

Mugur Mihaescu ales presedinte executiv al Partidului Verde... Cristian Preda: Boc nu mai este o solutie pentru Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x