Antena Căutare

Vezi principalele reactii fata de anuntul amanarii aderarii Romaniei la spatiul Schengen!

Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, zona de libera circulatie in Europa, a fost amanata, a anuntat la Budapesta ministrul maghiar de interne Sandor Pinter, citat de agentia germana de stiri dpa. Potrivit oficialului maghiar, citat de agentia germana de stiri DPA, ambele tari mai au de indeplinit "o serie de sarcini", astfel ca o aderare la termenul fixat de 31 martie 2011 este imposibila.

Reactiile politicienilor romani cu privire la anuntul facut de ministrul maghiar de interne nu au intarziat sa apara.

"O chestiune penalizatoare este comportamentul presedintelui tarii fata de puterea judecatoreasca. A fost o apreciere foarte explicita a Uniunii Europene, a instantelor europene, in legatura cu atitudinea puterii, a guvernantilor, a Executivului fata de puterea judecatoreaca, ca un criteriu de judecata a structurii statului si a mentalitatii guvernantilor. Ori, domnul Basescu ignora total aceste norme, aceste reguli ale statului de drept, ale respectului fata de puterea judiciara si se duce si-i trateaza ca pe niste scolari pe membrii CSM. Este inadmisibil", a spus fostul presedinte Ion Iliescu.

"Ministrul maghiar de Interne a dat o declaratie presei si, intrebat ce se va intampla cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, a prezentat mai multe variante. Ministrul maghiar nu a spus, in niciun caz, ca Romania si Bulgaria nu vor adera, ci a prezentat mai multe scenarii", a spus Attila Korodi, citat de Mediafax.

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca a cerut ambasadei Romaniei la Budapesta transcrierea exacta a declaratiei pe care ministrul maghiar de Interne a sustinut-o joi, potrivit careia aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen ar fi fost amanata. "Nu exista niciun motiv ca aderarea Romaniei la zona Schengen sa fie amanata", a declarat Baconschi.


Parteneriatul strategic cu Franta este mort, a declarat la RFI euro-parlamentarul PSD, Adrian Severin. Parisul nu are pozitia morala sa dea lectii anti-coruptie Romaniei, iar Franta ar trebui exclusa din Schengen, daca vorbim de criteriul coruptiei, a spus deputatul european: "Trebuie sa vedem daca acest celebru parteneriat strategic mai functioneaza. Dupa parerea mea este mort, dar trebuie sa vedem daca mai exista si vreun temei pentru ca Romania sa ramana in Francofonie. Toate aceste lucruri trebuie discutate foarte serios cu reprezentantii Guvernului francez si nu prin intermediul presei, ci prin intermediul canalelor diplomatice."

Liderul PNL Crin Antonescu este de parere ca prin amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen, presedintele Traian Basescu si Guvernul au ratat un obiectiv aproape sigur: "E o decizie prefigurata de miscarile diplomatice din ultima vreme. Presedintele si Guvernul au ratat un obiectiv aproape sigur. Numai un asemenea presedinte si un asemenea guvern il puteau rata. Suntem in fata unui esec major"

"Daca Uniunea Europeana va aprecia ca noua lege a presei din Ungaria trebuie schimbata, guvernul de la Budapesta va accepta acest lucru si se va conforma",
a afirmat Viktor Orban, citat de Reuters.

Titus Corlatean, vicepresedintele PSD, afirma ca responsabil pentru amanarea aderarii Romaniei la Schengen este ministrul de Externe: "Daca presedintia ungara si-a schimbat in doar cateva zile pozitia inseamna ca se confima un esec al actualei conduceri a Romaniei. Asta antreneaza raspundere si responsabilitate politica. Responsabilitatea politica pentru ratare merge sus la varf, pana la ministrul de Externe".

Iliescu: Basescu si Baconschi fac gafe peste gafe, care costa Romania in relatia cu statele UE... Mircea Badea: Basescu spunea ieri ca avem nevoie de bani, azi ca nu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x