Antena Căutare

Victor Ponta da cu pumnul in masa Opozitiei

PSD accepta paritate la alcatuirea Guvernului cu Alianta de Centru-Dreapta (ACD), PNL-PC, dar nu si la alegeri.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a avut in ultimele trei zile intalniri cu sefii organizatiilor judetene ale partidului din Moldova, Transilvania si Banat, in contextul negocierilor cu Alianta de Centru-dreapta (ACD) pentru realizarea unei aliante extinse a Opozitiei.

Conducerea PSD are nevoie de sustinerea organizatiilor din teritoriu pentru acceptarea conditiilor puse in vederea realizarii acestei aliante. Si asta pentru ca nu toti liderii din teritoriu sunt incantati de ideea aplicarii principiului paritatii la de¬semnarea candidatilor pentru alegerile locale si parlamentare.

In plus, au aparut discutii si pe tema denumirii noii aliante (una dintre variante fiind Alianta Nationala), din cauza ca electoratul fidel al PSD s-ar putea sa nu marseze la aceasta. Aceleasi discutii se poarta si pe tema siglei electorale, care ar urma sa imbine sageata liberala cu cei trei trandafiri social-democrati.

Reticentele sefilor PSD din teritoriu justifica declaratiile destul de transante ale presedintelui Victor Ponta, care a dat un ultimatum pentru nasterea aliantei: ori se semneaza protocolul pana la 1 martie, ori nu se mai face nimic.

"Daca nu reusim sa incheiem un protocol de colaborare cu PNL, pana in martie, atunci mergem singuri", a spus Ponta ieri, la Vaslui.

"PSD a mers de cele mai multe ori singur, nu se teme, dar exista pericolul ca Traian Basescu sa-si continue tactica lui, divide et impera. Exista pericolul pentru PSD sa ia 40% si totusi sa ramana in opozitie, iar PDL sa ia 10%-15% si sa ajunga la putere. Pentru PSD nu e un pericol de moarte daca nu incheie protocolul cu PNL. Protocolul cu PNL exclude orice colaborare cu PDL, daca liberalii semneaza alianta cu noi", a declarat Victor Ponta.

Vineri, la Bistrita Nasaud, presedintele PSD spusese ca termenul de 1 martie este "absolut necesar". "Pana la 1 martie ne hotaram: ori facem alianta, ori nu mai facem. Boala lunga, moarte sigura. Daca o tinem prea mult, domnul Antonescu va fi intrebat mereu despre ce am zis eu, iar eu despre ce a zis domnul Antonescu, asa incat 1 martie este un termen absolut necesar", a spus Ponta, intr-o conferinta de presa.

Liderul PSD a explicat ca, pentru acest an, scopul acestei platforme politice este de a "limpezi apele".

"Scopul acestei platforme este de a guverna impreuna, dar pentru acest an de a limpezi apele si de a nu-i mai permite lui Basescu sa aplice principiul cu care a castigat de fiecare data pana acum, divide et impera, sa nu ii mai permitem sa joace mereu, sa spuna cine este liderul opozitiei, Antonescu sau Ponta, cu cine se aliaza el, cu PNL sau cu o parte din PSD, de a arata ca nu mai functioneaza acest principiu si de a arata o alternativa", a spus Ponta, precizand ca toti liderii de organizatii judetene din Transilvania si Banat s-au pronuntat, in principiu, pentru alianta cu ACD.

Intrebat ce se va intampla daca anumite organizatii se opun unui astfel de demers, Ponta spunea ca nu va fi sacrificat un proiect national pentru "o problema locala". El a adaugat ca si-a indemnat colegii sa accepte "sa stea la masa cu liberalii" si s-a aratat increzator ca aceasta constructie politica poate fi dusa la capat.

Ponta a explicat ca, daca PSD va forma un Guvern cu ACD, acesta va fi bazat pe criteriul paritatii, insa acesta nu este valabil si in alegeri, unde alegatorii vor decide, acesta fiind un principiu la care si el, si Crin Antonescu, tin "foarte tare".

"Daca vom forma un guvern, acel guvern, care depinde de noi, de decizia noastra politica, va fi un guvern pe criterii paritare. In ceea ce priveste alegeri, acolo noi nu putem stabili, pentru ca oamenii decid lucrul acesta. Am stabilit ca ne supunem, nu vine PSD si spune ca «noi suntem mai mari si punem mai multi pe lista» sau vine PNL si spune «ba noi vrem mai mult pe lista»", a spus Ponta, sambata, la Cluj.

Sursa: Jurnalul National

Iasi: PNL si PSD se aliaza. Decizia finala, pe 5 februarie!... ANCHETA: Rodica Culcer a facut sluj la Cotroceni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x