Antena Căutare

VIDEO-document la 22 de ani de la Revolutie: Singura conferinta de presa internationala sustinuta de Ion Iliescu si Petre Roman

Filmul – document pe care vi-l prezentam integral maine si din care, azi, va oferim o selectie sintetica a fost realizat pe 8 aprilie 1990. Asadar, (…) la trei luni dupa Revolutie, intre evenimentele de la Targu Mures si primele alegeri libere. E vorba de o conferinta de presa internationala (…) care ii infatiseaza pe Ion Iliescu si Petre Roman la apogeul carierei lor, cu ultimul -pe atunci premier- mai mult pe post de translator pentru presedintele provizoriu. (…) In film mai apar, pasager, Adrian Sarbu –boss-ul Media Pro era, pe atunci, un simplu secretar de presa al Guvernului-, Mihaela Radulescu –in calitate de secretara a lui Dan Iosif, consilier al lui Iliescu- si Adrian Nastase – care avea sa devina, abia in iunie 1990, ministru de Externe.

Unii oameni pot trai o viata intreaga, fara a avea privilegiul de a vedea „istoria desfasurandu-se sub ochii lor". Pot trece multe decenii pana cand o natiune trece printr-un eveniment cu adevarat capital, care rastoarna ordinea fireasca sau, dimpotriva, nefireasca, a lucrurilor.

Secolul trecut a fost bogat in asemenea evenimente pentru europeni, dar nu pentru toti, deopotriva. Primul si al Doilea Razboi Mondial vor ramane pe veci in cartile de istorie ale tuturor natiunilor europene.

Insa anul 1989, desi marcheaza prabusirea comunismului si distrugerea „Cortinei de Fier" dintre Est si Vest, va ramane mult mai plin de semnificatii pentru natiunile care s-au scuturat de totalitarism: Polonia, Cehoslovacia (Cehia si Slovacia), Germania de Est, Ungaria, Bulgaria si Romania.

CITESTE mai multe in Jurnalul National

Foto: Laurentiu Calciu / productive.ro

Guvernul Boc, fata-n fata cu a zecea motiune de cenzura... A inceput sacrificarea porcilor "portocalii"!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x