Antena Căutare

11 mil. de romani se vor pensiona in urmatorii 40 de ani

La nivel individual, va fi necesar ca romanii sa-si mareasca eco­nomiile pana la 3.700 de euro in medie pe an, incepand din acest moment, pentru a-si mentine un nivel de trai similar celui dinainte de pensionare. Cu alte cuvinte, deficitul total al pensiilor in Romania va ajunge in 2051 la 40,2 miliarde de euro, echivalentul a peste o treime din PIB.

Sistemul public de pensii din Roma­nia (de tip PAYG = Pay As You Go - platesti in timp ce muncesti) este bazat pe solidaritatea intre generatii. Cu alte cuvinte, persoanele care acum sunt angajate platesc pentru pensiile actua-lilor pensionari prin taxele pe care le achita.

Acest sistem este insa deficitar si va deveni din ce in ce mai greu de sustinut din mai multe motive: numarul de angajati care sustin sistemul de pensii este in continua scadere; numarul pensionarilor creste o data cu speranta de viata; numarul persoanelor care lucreaza „la negru" sau platesc taxe afe­rente unui salariu mai mic decat cel real nu este deloc de neglijat; numarul persoanelor care pleaca in alta tara pen­tru a munci este, de asemenea, in con­tinua crestere.

In acest moment, rata de dependenta (raportul salariati-pen­sio­nari) este de aproximativ 1:1,3.

Acoperirea completa este utopica

Deficitul total al pensiilor in Roma­nia va ajunge peste 40 de ani la 40,2 miliarde de euro, echivalentul a peste o treime din PIB-ul lui 2010, potrivit rezultatelor unei analize a deficitului pensiilor realizate de Aviva in colaborare cu Deloitte. In aceste conditii, fiecare roman in varsta de pana la 65 de ani, care se pensioneaza in perioada 2011-2051, trebuie sa economiseasca in medie 3.700 de euro anual pentru a-si mentine un nivel de trai similar celui dinainte de pensie.

Deficitul pensiilor se refera la diferenta dintre venitul necesar pentru un nivel de trai adecvat la pensionare si suma de bani pe care oamenii se asteap­ta in prezent sa o primeasca drept pensie. In acest context, „adecvat" este definit ca venit mediu de pensionare de 70% din venitul obtinut inainte de pen­sionare, un nivel utilizat de catre Orga­nizatia pentru Cooperare Econo­mica si Dezvoltare (OECD).

Tot articolul, in Financiarul

Sondaj: Jumatate din romani afirma ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu... Reportaj: Blestem si legenda in Valea Doftanei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x