Antena Căutare

3 lucruri extrem de importante pe care școala încă nu îl învață pe copilul tău

Sistemul de învățământ românesc este în continuare una dintre marile probleme cu care ne confruntăm astăzi ca țară, iar lucrurile par să bată pasul pe loc, indiferent de ramura pe care o aducem în discuție. Lucrurile progresează cu o mare greutate, iar toate aceste stări de tranziție, menite de altfel să le ofere copiilor și profesorilor un climat mai bun, nu fac decât să pună bețe în roate întregului sistem educațional.

Sistemul de învățământ românesc este în continuare una dintre marile probleme cu care ne confruntăm astăzi ca țară, iar lucrurile par să bată pasul pe loc, indiferent de ramura pe care o aducem în discuție. Lucrurile progresează cu o mare greutate, iar toate aceste stări de tranziție, menite de altfel să le ofere copiilor și profesorilor un climat mai bun, nu fac decât să pună bețe în roate întregului sistem educațional.

Un aspect intens dezbătut în ultimii ani este programa școlara, “ușor prăfuită” susțin unii, “necesară” contraatacă alții. Cert este că țările vestice au adoptat deja un sistem mult mai pragmatic de educare a celor mici, iar rezultatele nu au încetat să apară. Din păcate, școala românească funcționează în continuare în jurul ideii de teoretizare masivă. Iată 3 lucruri extrem de importante pe care școala românească încă nu îl învață pe copilul tău:

Spiritul de echipă

Este extrem de important ca cei mici să învețe încă de la vârste fragede ideea că sunt parte a unui sistem și că această paradigmă îi va însoți pe întreaga durata a anilor de adult. Din nefericire, școala nu le permite celor mici să își dezvolte spiritul de echipă, în cadrul orelor. Sistemul educativ dictează în continuare negru pe alb: “școala este o competiție”. După diplome, coronițe, poziții pe podium, punctaje de Olimpiadă și departajări la câteva sutimi, cooperarea abia că se mai poate vedea, în urma acestui nor uriaș de competitivitate impusă.

Articolul continuă după reclamă

Educația alternativă

În România, Educația este un amalgam uriaș de teoretizări și prezențe obligatorii la ore. Acest mod pus în practică de atât de mulți ani nu lasă unor alternative eficiente de însușire a anumitor calități. De exemplu, cei mici nu au șansa să se exprime prin alte moduri decât cele dictate de programă - poezii, desen și lucru manual.

Jocurile de societate, spectacolele de teatru, orele pretrecute în natură, interacțiunea cu ultimele tehnologii, toate acestea lipsesc din programa școlară. Dezbaterile sunt încă un subiect tabu, pentru ca în școli încă este îmbrățișată ideea conform căreia doar cei mari au dreptate, iar cei mici sunt obligați doar să asculte.

Sportul

Orele de educație fizică din școli sunt prea puține, iar copiii și părinții tratează această disciplină obligatorie ca pe un capriciu al Ministerului. În loc să transmită pasiunea pentru mișcare și importantă sportului pentru sănătate, foarte mulți profesori de sport tratează materia pe care o predau cu o oarecare doză de superficialitate.

Gimnastica este încă o materie predată în școli, deși exercițiile de gimnastică elementară sunt mișcări de sine stătătoare, fără a exista de fapt o continuitate și un dinamism, benefice pentru un organism sănătos. Fotbalul și handbalul sunt printre cele mai populare sporturi din sălile de sport, însă nu există o teoretizare sau o încercare de îmbunătățire a calităților individuale, ci fiecare puști joacă așa cum a învățat în fața blocului.

Iată 3 lucruri importante ce lipsesc în continuare din programa școlară. Până când educația nu se va reforma din temelii, diluând caracterul teoretic al procesului de învățare și mizând mai mult pe lucruri practice, copiii nu vor ieși cu multe lucruri utile de pe băncile școlii.

Sursa foto: pixabay.com

3 februarie. Semnificații istorice. S-a stins JOHANNES GUTENBERG, inventatorul care ne-a dăruit cărțile... Veşti rele de la meteorologi! Vremea se schimbă RADICAL: ploi şi vânt în toată ţara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x