Antena Căutare

6 august, zi de comemorare a eroismului ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial la Mărășești

Mausoleul Mărăşeşti a fost luminat, miercuri seara, între orele 22,00 şi 24,00, în culorile drapelului naţional, moment care a prefaţat debutul manifestărilor care marchează împlinirea, pe 6 august, a 98 de ani de la luptele purtate de armata română timp de două săptămâni, în Primul Război Mondial, pe aliniamentul Mărăşti - Mărăşeşti - Soveja - Oituz.

Galerie
| monitorulvn.ro

Mausoleul Mărăşeşti a fost luminat, miercuri seara, între orele 22,00 şi 24,00, în culorile drapelului naţional, moment care a prefaţat debutul manifestărilor care marchează împlinirea, pe 6 august, a 98 de ani de la luptele purtate de armata română timp de două săptămâni, în Primul Război Mondial, pe aliniamentul Mărăşti - Mărăşeşti - Soveja - Oituz.

Joi seara, în cadrul unei ceremonii militare şi religioase care va avea loc la Mausoleul din Mărăşeşti, ''Torţa libertăţii şi mândriei naţionale", care a fost aprinsă miercuri seara la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I din Bucureşti, va fi înmânată militarilor din Garnizoana Focşani de către un copil de trupă de 12 ani care va purta o uniformă din perioada Primului Război Mondial, în prezenţa unui Detaşament de Onoare format din militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne. Cu lumina Torţei vor fi aprinse candele la mormântul generalului Eremia Grigorescu.

Articolul continuă după reclamă

Anul 1917. Apărarea frontului la Mărăşeşti, cea mai strălucită faptă săvârşită vreodată de romani. Imagini istorice

Momentul solemn va fi urmat de ceremonia depunerii unor coroane de flori în memoria eroilor căzuţi în luptele de la Mărăşeşti, de asociaţiile, partidele politice şi instituţiile publice, urmată de o slujbă de comemorare şi alocuţiuni ale oficialităţilor invitate.

Parade militare și depuneri de coroane în memoria ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă

De la orele 21,00 se va derula momentul cultural-evocator ''Vrancea eroică'', susţinut de Corul bărbătesc din comuna vrânceană Finteuşu Mare, formaţie înfiinţată la 1 Decembrie 1918, care va interpreta piesa ''Treceţi Batalioane Române Carpaţii', actorii Vlad Rădescu, Alexandru Bindea, Ioan Isaiu, întruchipând marii comandanţi ai Armatei Române din Primul Război Mondial, iar Paula Seling şi Vlad Miriţă vor interpreta cântece patriotice.

Comemorarea de la Mausoleul Mărăşeşti se va încheia cu o paradă militară şi retragerea cu torţe pentru care vor fi prezente două plutoane ale Regimentului 30 Gardă 'Mihai Viteazu', două plutoane ale Unităţii Speciale de Gardă, Onoare şi Protecţie Instituţională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, trei plutoane ale Batalionului 280 Infanterie 'Căpitan Valter Mărăcineanu', Focşani, un pluton SIAS din cadrul IGPR, un pluton al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vrancea, un pluton al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Anghel Saligny', Vrancea.

Semi-maraton cu genericul "Pe aici nu se trece"

Suita de manifestări omagiale a fost prefaţată, în cursul dimineţii de joi, de startul, din faţa Mausoleului de la Mărăşeşti, semi-maratonului având genericul ''Pe aici nu se trece", deviza ostaşilor români în luptele pentru apărarea teritoriului ţării în prima conflagraţie mondială, eveniment organizată de Asociaţia Romană pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii, în parteneriat cu Pro Club Marathon şi Direcţia pentru Tineret şi Sport Vrancea.

Totodată, în cursul zilei de joi, pentru cinstirea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial se vor derula şi în Focşani mai multe manifestări. Pe esplanada din Piaţa Unirii sunt programate, începând cu ora 11,00, deschiderea expoziţiei foto-documentare ''In memoriam.Vrancea istorică', urmată de prezentarea, sub genericul ''Primul Război Mondial în imagini" a colecţiei Muzeului Vrancei şi celei private, aparţinând profesorului Ionuţ Bercaru, din Bordeşti.

Începând cu ora 19,00, regizorul şi actorul Dan Puric va susţine momentul artistic ''Suflet românesc', un spectacol complex de pantomimă, teatru şi dans.

Ziua de 6 august se va încheia în Piaţa Unirii din municipiul Focşani, cu proiecţia unui film istoric realizat de cineclubul Casei de Cultura Odobeşti.

Evenimentele dedicate eroilor căzuți continuă și vineri

Manifestările dedicate eroilor vor continua, în judeţul Vrancea vineri, când sunt programate concerte susţinute de Fanfara Garnizoanei Focşani, în Piaţa Unirii, o expoziţie de tehnica militară a Garnizoanei Focşani, un exerciţiu de ,,Drill Team", proiecţii video, filme istorice, recitaluri extraordinare, dar şi târgul meşterilor populari.

Sâmbătă, cu începere de la ora 19.30, va avea loc spectacolul folcloric al cântecelor de cătănie ''Vrancea-Vatră de Istorie', susţinut de Orchestra Naţională de Muzică Populară 'Lăutarii' din Chişinău, Sofia Vicoveanca, Sava Negrean Brudaşcu, Mihai Ciobanu, Floarea Calotă, Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Marius Ciprian Pop, Nicolae Sabău, Ion Ghiţulescu, Tudor Furdui Iancu, Cătălin Hasa, Sebastian Stan, Cristian Pomohaci.

La Mausoleul Eroilor din Soveja va avea loc, tot sâmbătă, recitalul extraordinar ''In memoriam...'' susţinut de pianistul Ştefan Doniga. Cu această ocazie vor fi proiectate ,''Imagini de istorie" pe zidurile mausoleului.

Mausoleul, a cărui piatră de temelie a fost aşezată la 6 august 1923, adăposteşte, în cele 154 de cripte individuale şi 9 comune, dispuse radial pe 18 coloane, rămăşiţele pământeşti a 5.073 de ostaşi şi ofiţeri, printre care şi cele ale fetiţei-erou Măriuca Zaharia. În parcul mausoleului se află mormântul eroului necunoscut, simbol pentru toţi eroii care au pierit pentru patrie fără a li se cunoaşte identitatea, iar în apropiere, într-un edificiu mai nou, există un muzeu al armelor.

Pe frontispiciu se află înscrise cuvintele "Întru Slava Eroilor Neamului" şi apar indicate numele localităţilor unde s-au purtat principalele bătălii de pe frontul românesc în primul război mondial.

Sursa: Agerpres

Cele mai rele femei, în funcție de zodie! Horoscopul scorpiilor îți spune de cine să te păzești!... Comportament revoltător! Doi tineri au pândit un om al străzii pentru a-i sparge un ou de cap și au postat isprava pe Fa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x