Initiatorii si-au motivat propunerea prin prin "rezultatele examenului de bacalaureat din anul 2011" care "au adus in situatia de debusolare circa 100.000 de absolventi de liceu".
"Modul in care au fost abordate subiectele, lipsa pregatirii corespunzatoare a cadrului general al examinarii au condus la nepromovarea examenului de bacalaureat de multi dintre elevii cotati cu rezultate profesionale bune pe parcursul anilor de liceu. In absenta unor masuri de insertie pe piata muncii va creste ingrijorator de mult riscul unor derapaje de la o evolutie personala si in cariera profesionala normala. Ca urmare, initiatorii acestui act normativ considera de datoria Parlamentului sa intervina cu masuri care sa-i sprijine pe cei capabili si interesati de formarea lor profesionala".
Ce mai prevede proiectul de lege:
• Senatul universitar stabileste conditiile de inscriere si de finantare a studiilor in anul pregatitor.
• Absolventii anului pregatitor care promoveaza si examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea totala sau partiala a studiilor efectuate in anul I al programului de licenta si pot continua studiile, in conditiile stabilite de senatul universitatii.
• Absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat beneficiaza de finantare in scolile postliceale de stat, organizate in reteaua MECTS.
• Statul sustine financiar absolventii de liceu care se incadreaza in prevederile aliniatului 1 - adica "Absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de Bacalaureat au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate, si programei de bacalaureat - cu o finantare corespunzatoare, cel putin la nivelul ajutorului de somaj.
Data la care se implineste termenul constitutional pentru dezbatere si vot final pe acest proiect de lege este 10 noiembrie 2011.
Foto:Intact Images