- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Tot mai multe tinere visează să devină stewardese, atrase probabil de salariul generos și de șansa de-a putea vedea numeroase țări străine. Totuși, puține sunt cele care știu ce se întâmplă în corpul tău dacă petreci multe ore în avion, la înălțime!
Descoperire șocantă făcută de oamenii de știință! Se pare că cei care lucrează ca însoțitor de bord se expun unui pericol uriaș!
Stewardesele sunt mai expuse în faţa riscului de a dezvolta forme severe de cancer în comparaţie cu restul populaţiei, potrivit rezultatelor furnizate de un studiu realizat recent pe un eşantion compus din peste 5.000 de membri ai echipajelor de zbor, informează PA.
După ce au eliminat criteriul vârstei, autorii studiului au descoperit o prevalenţă mai mare în rândul însoţitorilor de bord pentru fiecare tip de cancer analizat în cadrul acestei cercetări, în raport cu valorile medii înregistrate în rândul populaţiei generale.
Printre acestea se află cancerul mamar (3,4% la însoţitori de bord faţă de 2,3% pentru populaţia generală), cancerul uterin (0,15% în comparaţie cu 0,13%), cancerul cervical (1,0% în comparaţie cu 0,7%), cancerul gastrointestinal (0,47% în comparaţie cu 0,27%) şi cancerul tiroidian (0,67% în comparaţie cu 0,56%).
Oamenii de ştiinţă spun că descoperirea lor, inclusiv primele rezultate ce atestă o rată sporită de cancer de piele non-melanom, sunt deosebit de îngrijorătoare, ţinând cont de starea de sănătate relativ bună a însoţitorilor de bord care au participat la acest studiu.
Care este motivul pentru care stewardesele se îmbolnăvesc mai repede?
Însoţitorii de bord sunt în mod constant expuşi la mai multe tipuri cunoscute şi probabile de agenţi cancerigeni atunci când lucrează la bordul avioanelor, inclusiv la radiaţia de altitudine, perturbarea ritmului circadian, ce determină modificări ale tiparelor sociale, şi calitatea slabă a aerului din aeronave.
Orice fost sau actual însoţitor de bord a fost eligibil pentru a participa la acest studiu, iar cei mai mulţi dintre voluntari (91%) sunt angajaţi aflaţi încă în activitate, potrivit Agerpres.
Autorii cercetării spun că rezultatele sugerează necesitatea unor eforturi suplimentare pentru a minimaliza riscul de cancer în rândul însoţitorilor de zbor, inclusiv prin monitorizarea radiaţiei şi prin organizarea unor controale medicale periodice.