„Lucrurile demonstrate în clip sunt destul de interesante, deoarece instrucţiunile noastre spun clar că poţi deteriora buletinul de vot dacă muţi autocolantul. Mutarea, aşa cum am văzut, e posibilă, dar din momentul în care ai băgat buletinul cu opţiunea pe un candidat, acesta pleacă sigilat către ţară. Toate buletinele pentru votul prin corespondenţă sunt deschise în aceeaşi procedură ca şi în ţară.
Procedura de deschidere a urnei e filmată, buletinul de vot e filmat când se deschide şi se citeşte opţiunea fiecărui alegător, iar apoi se pune pe fiecare candidat.
Nu există în niciun caz posibilitatea fraudării acestui vot prin corespondenţă, deoarece procedura e într-o secţie de votare pentru votul prin corespondenţă care desfăşoară aceleaşi operaţiuni ca la o secţie de votare din ţară. În plus, pot fi observatori interni din partea ONG-urilor care pot supraveghea acel vot.
Operaţiunile în clip sunt demonstrate cu încetinitorul, alegătorul putea să îşi pună în pericol buletinul de vot. Or, operaţiunea de vot prin corespondenţă putea fi pusă în pericol şi cererea sa să fie de prisos, ulterior trebuia să se prezinte la o secţie de votare.
„Nu există, nu are cum să existe nicio fereastră în vederea fraudării votului, autocolantul se dezlipeşte destul de greu, nu e posibil să cadă în interiorul buletinului de vot, astfel încât să îl ia cineva să îl pună ulterior pe alt candidat. Toate plicurile stau sigilate până după ora 21.00 când începe numărarea buletinelor de vot pe aceeaşi procedură şi în acelaşi timp ca şi în ţară”, a declarat Mituleţu.
Conform imaginilor difuzate, Daniel Ursache, din Târgu Neamţ, stabilit la Londra, dezlipeşte autocolantul cu menţiunea „Votat“ din caseta în care este înscris numele candidatului USR - Plus, autocolantul rămânînd în perfectă stare.
Apoi, îl lipeşte din nou în caseta în care este înscris numele preşedintelui Klaus Iohannis şi îl dezlipeşte şi de această dată, fără ca stickerul sau buletinul de vot să fie deteriorate.
Ursache a postat şi pagina pe care scrie în mod explicit că, „odată aplicat, autocolantul cu menţiunea «votat 2019 P turul 1» pe buletinul de vot, acesta nu mai poate fidezlipit fără a nu conduce la distrugerea acestuia“.
Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă, conform art. 14 alin. 5 din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă.
Constantin-Florin Mituleţu-Buică,Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), susţine că nu este mulţumit de cum a decurs votul prin corespondenţă, considerând că acesta a fost un eşec, în condiţiile în care doar 41.000 de persoane şi-au manifestat interesul de a vota în acest mod.
„Nu sunt mulţumit de votul prin corespondenţă. Am spus de foarte multe ori, votul prin corespondenţă credeam că are un succes, a fost un eşec indiferent indiferent de cât de mult am informat noi cetăţenii, indiferent de câte deplasări am făcut acolo în străinătate în a informa cetăţenii, 41 de mii de cereri nu sunt mulţumitoare.
La acest moment deja 17.000 de voturi s-au întors, suntem într-un proces continuu, dar nu este satisfăcător. Cred că dacă s-ar fi introdus şi s-ar introduce şi pentru ţară şi în străinătate cetăţenii ar fi mai implicaţi să voteze prin corespondenţă“, a explicat vineri Constantin-Florin Mituleţu-Buică.