Un sortiment de spanac a fost retras din magazinele Profi din România din cauza contaminării cu virusul hepatitei A, în timp ce Metro a iniţiat retragerea unor morcovi baby care conţin reziduuri din pesticidul Oxamil, potrivit News.ro.
Magazinele au inițiat retragerea produselor de pe piață. Clienţii sunt sfătuiţă să nu consume aceste produse şi să le returneze în magazine pentru a primi contravaloarea lor
În ambele cazuri, clienţii sunt sfătuiţă să nu consume aceste produse şi să le returneze în magazine pentru a primi contravaloarea lor.
Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), lanţul Profi a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la clienţi a produsului ”Spanac pungă 500 g”, ca urmare a contaminării acestuia cu virusul hepatitei A.
Totodată, reprezentanţii Metro au anunţat că au fost notificaţi de furnizor pentru a retrage de la vânzare şi de la clienţi produsul ”Morcovi baby 200 g".
Citește și: Hepatita de la A la E și hepatita de cauză necunoscută: ce trebuie să știi despre fiecare
Produsul nu trebuie consumat şi poate fi returnat în magazinele Metro Cash & Carry România SRL până în 21 noiembrie, pentru a primi contravaloarea sa.
Un tip de napolitane infestat cu Salmonella a fost retras din supermarket. ANSVSA: „Poate provoca afecțiuni grave”
Napolitanele cu 72% cremă cu aromă de alune de pădure a fost retras din toate magazinele LIDL din țară, potrivit monitorulcj.ro. Acestea erau infestate cu Salmonella, o bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase. Salmonella este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată.
„În urma unei analize efectuate, a fost detectată Salmonella Typhimurium. Salmonella poate provoca afecțiuni grave stomacale sau intestinale (Salmoneloza)”, a transmis ANSVSA.
Potrivit ANSVSA, acest tip de napolitane a fost scos din toate magazinele Lidl din țară.
Semnele și simptomele infecției cu Salmonella durează, de obicei, între 4 și 7 zile, deși ar putea să treacă chiar câteva luni până când intestinele să își revină de fapt la normal după aceea.
Majoritatea oamenilor suferă de o formă blândă de toxiinfecție alimentară ce poate dura de la câteva ore la câteva zile. Există totuși și cazuri în care spitalizarea e necesară, apărând complicații pe o perioadă îndelungată.
Simptomele intoxicației alimentare cu Salmonella includ:
- febră și frisoane;
- dureri de cap;
- episoade diareice, dintre care unele pot conține diaree cu sânge;
- greață și vărsături;
- dureri abdominale severe și crampe.
În cazuri rare, toxiinfecția alimentară cu Salmonella poate duce la agravarea stării de sănătate a unei persoane, implicând deshidratarea.
Intoxicația alimentară cu Salmonella poate să declanșeze complicații grave la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, din cauza diverselor boli cum ar fi HIV/SIDA, cancer, diabet sau care urmează tratamente cu diverse medicamente, steroizi sau chimioterapie.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro
(P) Trei lucruri pe care să le ai mereu la birou... Temperaturile încep să scadă brusc, anunță ANM. Nu este exclus ca manifestările de iarnă să se extindă şi în luna martie...