„Din datele raportate de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP rezultă că circulaţia virusurilor gripale evolueza cu intensitate scăzută, cazurile fiind sporadice. Totuşi se înregistreză o creştere semnificativă a numărului de infecţii respiratorii acute faţă de săptămâna precedentă, de 6,3% (91423 faţă de 85976), fiind întregistrat şi primul deces datorat gripei la un bărbat de 54 de ani având co-morbidităţi, nevaccinat, din judeţul Prahova”, susţine şeful SRM.
Potrivit aceleiași surse, în acest an s-au vaccinat deja mai multe persoane decât în perioada similară a anului trecut, respectiv 1.340.000 faţă de 1.100.000 de persoane, din grupele de populaţie la risc, cu vaccin furnizat prin programul Ministerului Sănătăţii, care continuă şi în această perioadă.
„Vaccinarea constituie singură modalitate de prevenire specifică a gripei şi se poate efectua cu vaccinuri injectabile la copii şi la adulţi sau cu vaccin cu administrare intranazală la copii şi adolescenţi cu vârstă cuprinsă între 2 şi 18 ani, disponibile în farmacii. Este îmbucurător faptul că există un interes crescut în acest an din partea populaţiei pentru vaccinarea anti-gripală”, menţionează Rafila, potrivit Mediafax.
Vaccinurile disponibile pe piaţă sunt tetravalente, cuprinzând tipurile de virusuri gripale A şi B recomandate de către OMS pentru a fi incluse în vaccin şi se administrează în doză unică, cu excepţia copiilor până la vârstă de 10 ani, care trebuie să facă două doze la interval de o luna, în cazul în care sunt vaccinaţi pentru prima dată.
„Vaccinurile au, indiferent de opţiunea pentru vaccinare (vaccin inactivat sau vaccin viu atenuat), un profil de siguranţă foarte bun, verificat şi de utilizarea îndelungată în Europa, în Statele Unite şi în alte ţări”, a mai spus doctorul Alexandru Rafila.
Accident dramatic cu șapte răniți, în Pasul Mestecăniș. O fetiță de șapte ani este în stare gravă... România, în pragul unei epidemii de gripă! Avertisment de ultimă oră al medicilor!...