Aproximativ 600.000 de români pot cere la ANAF, începând de miercuri, 21 august, să primească înapoi contribuţia la sănătate (CASS), în urma unei decizii a Guvernului.
Concret, este vorba despre persoanele care au plătit contribuţia la sănătate (CASS) şi care, în urma unei decizii a Guvernului din luna mai, sunt vizate de amnistie fiscală.
Mai exact, sunt vizați 600.000 de contribuabili care, în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017, au avut venituri sub nivelul salariului minim pe economie.
Valoarea sumei care face obiectul amnistiei se ridică la 1,035 miliarde de lei, se arăta în nota de fundamentare care a însoţit proiectul de ordonanţă de urgenţă.
Ordinul ministrului de Finanţe privind procedurile de anulare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost publicat azi în Monitorul Oficial. Documentul arată şi care este procedura pentru a primi înapoi sumele achitate, dar nedatorate.
Procedura este simplă, tot ce trebuie făcut este să se depună o cerere de restituire la Fisc, potrivit digi24.ro.
Dacă există datorii, Fiscul o să le scadă din CASS-ul de restituit și suma rămasă (dacă mai rămâne ceva) va fi returnată. Dacă nu sunt datorii, se va restitui întreaga sumă achitată de persoanele fizice ca CASS.
Cine va beneficia de amnistie fiscală
În urma adoptării actului normativ al MFP, a fost anulată plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară sau, după caz, la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.
De aceleaşi prevederi vor beneficia şi persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada fiscală iulie 2015 - decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe ţară, stabilită potrivit Legii nr. 571/2003 cu modificările şi completările ulterioare sau a Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Cine nu va beneficia de anularea plăţilor
Persoanele fizice care au optat pentru plata CASS şi pentru care Fiscul a emis decizie de impunere nu vor beneficia de anularea plăţilor.
Începând cu data de 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează de către contribuabil - persoană fizică prin declaraţia unică), iar contribuţia se datorează numai de către persoanele fizice care realizează venituri de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară. Persoanele care realizează venituri sub acest nivel, precum şi persoanele care nu realizează venituri, pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru dobândirea calităţii de asigurat.