"Noi nu gresim prognozele. Ne asteptam ca acest lucru sa se intample si a inceput deja sa se intample. Depinde de cantitati (de precipitatii - n.r.) si de temperaturi, insa este posibil sa apara pe o zona mai extinsa decat se estimase initial. Trebuie tinut cont insa ca formarea lui depinde exclusiv de cantitatile de ploaie si de temperaturi", a declarat Sandu.
Recent, Ion Sandu spune ca nu este cazul ca populatia sa intre in panica din cauza ninsorii si a viscolului, dar a tinut sa atentioneze asupra momentului in care nisoarea se va transforma in ploaie.
"Atunci am putea avea probleme mari, pentru ca va fi polei si am putea fi, practic, blocati din punctul de vedere al transportului rutier. Acesta este, dupa mine, momentul cheie. Restul discutiilor despre nameti inalti si altele de acest gen sunt supozitii care, in prezent, pe datele meteo pe care le avem, nu se confirma", a spus Sandu.
"Freezing rain" se formeaza din cauza ca in straturile inalte ale atmosferei temperaturile cresc, iar la nivelul solului, unde sunt temperaturi sub zero grade, ploaia se transforma imediat in gheata. Astfel, in urma ploii inghetate se formeaza o crusta subtire de gheata.
foto: crh.noaa.gov