Administraţia prezidenţială a iniţiat un Grup de Lucru interinstituţional dedicat situaţiei copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate, care potrivit estimărilor ar fi în jur de 300.000. Grupul de lucru va elabora un raport pe care îl va prezenta în luna septembrie.
Administraţia Prezidenţială a găzduit miercuri, la Palatul Cotroceni, întâlnirea unui Grup de Lucru interinstituţional dedicat situaţiei copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate. În contextul în care preşedintele Klaus Iohannis consideră necesar ca atenţia pentru diaspora să devină o prioritate naţională, Grupul de lucru şi-a propus pe de o parte să identifice probleme de ordin administrativ, statistic, legislativ şi să găsească soluţiile adecvate, bazate pe date şi dovezi, pentru a răspunde nevoilor acestor familii, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.
Administraţia prezidenţială precizează că doar printr-un efort integrat al instituţiilor statului şi al societăţii civile se pot creiona politicile publice care să vină efectiv în sprijinul acestor copii şi al familiilor lor.
300.000 de copii cresc fără îndrumare și dragoste părintească în România
Situaţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate este îngrijorătoare, fiind vorba despre o generaţie de copii, după unele estimări peste 300.000, care, crescând fără îndrumare şi dragoste părintească, riscă să nu-şi dezvolte suficiente abilităţi pentru a deveni cetăţeni împliniţi, activi şi productivi. Una dintre chestiunile cele mai stringente cu care se confruntă copiii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate este delegarea autorităţii tutelare, fără de care copiii sunt privaţi de accesul la o serie de servicii cum ar fi îngrijirea medicală, înscrierea în sistemul educaţional şi o serie de alte beneficii la care sunt îndreptăţiţi, adaugă sursa citată.
Ajutor specializat pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate
Grupul de lucru îşi propune să contribuie la armonizarea datelor statistice, discrepanţele între instituţii în ceea ce priveşte numărul copiilor în această situaţie fiind majore. Totodată, acest grup va propune simplificări administrative şi legislative şi creionarea unor politici publice integrate şi proiecte inovative care să vină în sprijinul acestor copii şi ai familiilor lor.
În încheierea discuţiilor de miercuri, membrii grupului s-au împărţit în sub-grupe, care vor lucra independent pe diferitele probleme identificate şi vor elabora un raport pe care îl vor prezenta în luna septembrie.
Maria Ghiorghiu, femeia care a visat tragedia Colectiv, mărturisiri înfricoșătoare despre România: ”Urmează chinuri și t... Așa ceva?! Tipografii avertizează că elevii ar putea începe şcoala fără manuale. Ministerul Educaţiei, somat să aloce ba...