Sfântul Mare Mucenic Procopie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 8 iulie. Creștinii ar trebui să țină seama de câteva învățăminte, și să nu spele, să nu calce și să nu își dedice ziua unor activități care implică muncă casnică.
Sfântul Mare Mucenic Procopie a trăit pe vremea împăratului Dioclețian (284-305). Era din Ierusalim, tatăl său era creștin, Hristofor, însă mama sa, Teodosia, nu era creștină.
După moartea tatălui, mama sa l-a dus la Dioclețian, care l-a făcut guvernator al Alexandriei, cu ordin să-i chinuiască pe creștini. În drum spre Alexandria a auzit un glas din cer chemându-l pe numele lui cel dintâi, Neania, și i s-a arătat o cruce ca de cristal, de unde venea glasul: "Eu sunt Iisus cel răstignit, Fiul lui Dumnezeu"
În această stare s-a întors în Ierusalim. Aici, a mărturisit Teodosiei credința sa în Hristos. Fiind pârât de mama sa la împărat că este creștin, a fost chinuit în multe feluri. A fost eliberat și botezat de însuși Mântuitorul pentru smerenia pe care a arătat-o atunci când se afla însângerat în urma chinurilor celor multe pe care le suferise, spunând că nu este vrednic să i se arate îngerii Domnului. A fost numit Procopie în loc de Neania.
Sfântul Procopie, bucurându-se și înspăimântându-se de vederea minunată, a căzut la pământ și s-a închinat Domnului, rugându-L să-l întărească în pătimiri, ca să nu se teamă de cumplitele munci. Iar Dumnezeu i-a zis: "Nu te teme! Eu sunt cu tine" (Viețile Sfinților). Aceasta zicând Mântuitorul, s-a înălțat la cer. Iar Sfântul Procopie avea inima plină de bucurie, iar cu trupul era atât de sănătos, încât nici urma rănilor nu mai rămăsese.
Sfântul a fost supus la grele și nenumărate chinuri în timpul cărora a săvârșit multe minuni, aflându-și sfârșitul prin sabie.
Tot astăzi sunt pomeniți Sfinții Mucenici Epictet Preotul și Astion monahul, originari din Asia Mică, care au suferit martiriu în Sciția Mică (Dobrogea)
Epictet s-a născut din părinți creștini și a învățat de mic carte, dorind să cunoască Sfânta Evanghelie. Apoi, pentru că a vrut să slujească toată viața lui Hristos, a părăsit casa părinților săi și s-a făcut călugăr în una din mănăstirile Frigiei.
Pentru sfințenia vieții sale, Sfântul Epictet s-a învrednicit de darul preoției și a devenit un neobosit propovăduitor al Evangheliei lui Hristos în patria sa, convertind la creștinism mulți locuitori frigieni, scrie agerpres.ro.