Atenție, angajatori! Dacă aveți salariați care sunt nevoiți să lucreze sub cerul liber, în aceste zile, când afară avem temperaturi extreme, trebuie să le asigurați condiții propice de muncă. Potrivit meteorologilor, joi și vineri, gerul se va intensifica inclusiv în Capitală, unde se vor înregistra chiar și minus 19 grade Celsius.
„Joi şi vineri dimineaţă vor fi în Capitală şi în mare parte din ţară cele mai coborâte valori termice din tot acest interval, pentru că cerul va fi senin, nu va mai fi acoperit de nori. Vineri dimineaţă, temperatură minimă din Bucureşti va fi de -19 grade, chiar mai coborâte la periferie. La mijlocul acestor zile, temperatura nu va fi mai ridicată de -7 grade, în continuare vor fi valori termice apropiate de temperaturile extreme ale acestei perioade”, a declarat meteorologul Gabriela Băncilă.
Ținând cont de aceste informații, angajatorii trebuie să știe că, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, au anumite obligații în zilele geroase.
Temperaturile extreme de iarnă sunt, conform ordonanței de urgență, temperaturile care scad sub minus 20 de grade Celsius sau care, corelate cu condițiile de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Așadar, în condiții de vreme deosebit de rece, angajatorii trebuie să ia toate măsurile pentru asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă.
Suplimentar, angajatorii trebuie să se asigure că, în perioadele cu temperaturi scăzute extreme, salariații care lucrează în aer liber beneficiază de:
# ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/ persoana/ schimb;
# pauze pentru refacerea capacității de termoreglare;
# echipament individual de protecție.
În cazul în care angajatorii nu au posibilitatea de a asigura condițiile menționate mai sus salariațiilor care lucrează în aer liber, iar temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile, aceștia trebuie să ia, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, următoarele măsuri:
# reducerea duratei zilei de lucru;
# întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
Ulterior aplicării măsurilor de mai sus, angajatorii, de comun acord cu sindicaliștii sau reprezentanții salariaților, trebuie să stabilească modalitatea prin care se recuperează timpul nelucrat și modalitățile de plată. Există două variante pentru a face acest lucru, și anume:
# se poate recupera, în decurs de șase luni, timpul de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii;
# dacă nu se recuperează timpul de reducere, se acordă drepturile salariale proporțional cu timpul lucrat efectiv.
Angajatorii trebuie să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate de temperaturile extreme. Totodată, angajatorii sunt obligați să schimbe locul de muncă sau să reducă programul de muncă persoanelor cu diverse afecțiuni și care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. Dacă nu se achită de aceste obligații, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.
Cel mai geros februarie din istorie a paralizat jumătate de ţară! Viscolul şi ninsorile vor ține până vineri... Școli închise în București din cauza vremii. Elevii stau acasă toată săptămâna. Când vor recupera cursurile pierdute?...