Odata cu mall-ul din Arad, fondul britanic va oferi spre vanzare si proiectul din Cluj-Napoca, unde ar fi trebuit dezvoltat al doilea mall al companiei, ce are ]n bilanT datorii de 8,5 milioane euro. La Cluj, compania are doar un teren, evaluat de curand la 6,5 mil. euro, si proiectul arhitectural.
"Arad si Cluj, care au datorii semnificative, sunt parte a unor acorduri bancare, iar Carpathian nu este pregatita sa contribuie cu fonduri suplimentare in aceste proiecte. Piata imobiliara din Romania este inca fragila, cu lichiditati limitate si in consecinta, MKB, singura banca
implicata in proiectele din Arad si Cluj, a cerut o sulutie care sa vina din afara proprietarilor. MKB a dorit ca actualul managerul de proiect sa continue administrarea constructiei si a pre-inchirierilor, fara a forta insolventa", potrivit unui anunt al companiei.
Lucrarile la centrul comercial Atrium, cu o suprafata inchiriabila de 30.000 mp, au inceput in august, acum doi ani, iar dezvoltatorii spun ca a fost nevoie de investitii de 70 milioane de euro. Mall-ul va fi inaugurat cu 92% din suprafata inchiriabila contractata, respectiv 50 de magazine, iar proprietarii se declara increzatori ca pana la finele anului sa inchirieze aproape 95% din suprafata disponibila.
"De la inceputul dezvoltarii de la Arad, valoarea proprietatilor a scazut semnificativ. Aceste doua active (Arad si Cluj n.red.) au datorii totale de 48,3 mil. euro, ce reprezinta finantari de la MKB Bank, si necesita fonduri suplimentare inainte ca dezvoltarile sa fie finalizate. Arad si Cluj au generat pierderi de 30,9 mil. euro in 2008", potrivit unui anunt al companiei.
Cele doua active, impreuna cu alte doua terenuri din Satu Mare si Baia Mare, sunt proprietatea firmei Carpathian & Atrium Holdings Coop, controlata in mod indirect de Carpathian, in proportie de 75%. De restul se ocupa Bogol Management.
Mall-ul din Arad va fi cumparat de firma Glarstyle, administrata de manageri cheie ai firmelor Atrium Centers Management si CPT. In acelasi timp, constructorul maghiar Arcadom, care s-a ocupat de partea de antrepriza generala a proiectului, va prelua 50% din proprietate.