- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Încetinirea periodică a mișcării de rotație a Pământului ar sta la bază activității seismice intense din acest an, spun specialiștii. Concret, numărul mare de cutremure care au avut loc în 2018 a fost cauzat tocmai de acest fenomen.
Iar lucrurile par să nu se oprească, asta pentru că, susțin seismologii, și în 2019 vor exista cutremure majore, la nivel global.
Legătura dintre mișcarea de rotație a Pământului și activitatea seismică a fost subliniată, recent, de profesorul Roger Bilham de la University of Colorado in Boulder și Rebecca Bendick de la University of Montana in Missoula, în cadrul unei prezentări de la Geological Society of America, notează publicația britanică The Guardian.
„Această relație este puternică și ne arată că am putea avea o creștere a numărului de cutremure majore anul viitor”, a precizat Roger Bilham. Cei doi seismologi au analizat toate seismele mai mari de 7 grade pe Richter care s-au înregistrat începând cu anul 1900 și au găsit cinci perioade în care a existat o activitate seismică mult mai intensă decât în restul timpului.
Cutremur de 5,8 grade, pe 28 octombrie, în România. Ce se întâmplă în țara noastră?
La nivelul țării nostre, un cutremur major se poate produce oricând în zona Vrancei, dar nimeni nu poate şti momentul exact când se va întâmpla, este declarația făcută de directorului Observatorului Seismologic de la Vrîncioaia, inginerul Ioan Verdeş, în contextul numeroaselor cutremure produse în ultima perioadă, în România.
Cutremurul de 5,8 grade pe scara Richter, care a avut loc duminică dimineaţă în zona seismică Vrancea, a durat circa 20 de secunde, nu a avut replică şi s-a resimţit mai intens în zonele îndepărtate de epicentru. A fost cel mai mare cutremur din ultimii 14 ani, în România.
"Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Observatorul Seismologic este primul care înregistrează producerea unui cutremur în zona seismică Vrancea. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802", a explicat specialistul.