„Nu știu cât ajută comunicarea, dar ştiu că trebuie să arăţi bine ca să fii integrat într-o echipă, femeile au noroc, au și papagal, te fac din prima!” Este doar una dintre perlele de la bacalaureat, care i-au uimit pe profesorii corectori. Elevii au însă și o scuză: subiectele au fost grele, iar dascălii confirmă acest lucru.
Mai mult ca niciodată, elevii s-au întrecut în cugetări fără sens. E drept, şi subiectele de la limba română i-au pus în impas: au avut de analizat versurile a doi poeţi interbelici, de explicat funcția comunicării și nu numai.
Fiecare și-a pus creativitatea, în lipsa cunoștințelor, la bătaie. Tocmai de aceea, perlele la examenul maturității din 2017 nu-s deloc puține:
- ”Ion a fost unul dintre personajele lui Slavici care a ştiut să lupte foarte mult pentru viaţă dar şi pentru a nu fi bătaia de joc a oamenilor din Siliştea-Gumeşti".
- „Ghiţă ştia el că nu e bărbat ca să o facă pe Ana aia fericită aşa că lasă sa i-o pună Samadaul care era bărbat bine şi care ştia să manevreze doamnele de la ţară ca ea".
- „Doamna ne-a vorbit despre cinematografie şi ne-a pus să observăm diferenţele dintre realitate şi vis, nu prea poţi să iti dai seama mai ales dacă esti un regizor destept să aduci totul ca în realitate".
- ”În cinematografie nu există contrastul dintre aparenţă şi esenţă".
- ”O scenă reprezentativă care reflectă relaţia dintre Niculae şi Nilă este atunci când tat-so se duce la munte şi îi povesteste lui Niculae ce bine se simţea cu alte femei şi nu se comparau cu Catinca, sotia lui".
- ”Ion este şmecher şi viclean cu Ana lui Baciu, o iubeşte pe după sobă şi o lasă cu burta la gură, nu ştiu cât il interesa pe el plodul, dar clar că vroia pământ".
- ”Oamenii nu comunica la serviciu ca să faca nişte proiecte de asta sunt serviciile praf la noi în ţară”.
- ”Ion este precum Lăpuşneanul crud şi disimulator şi îşi bate soţia aşa cum o făcea şi Lăpuşneanul la împăraţie".
- ”Versurile din strofa citată exprimă moartea iubirii şi faptul ca poetul se apropie să moară".
- „Ion a apărut în anul 1999 în perioada interbelica, adica spre sfârşit, mai exact în perioada contemporană sau postbelică".
- ”Glasul iubirii este sfârşitul dramatugiei în literatură, se stinge amorul intelectualui Ion cu ţăranca de Florica".
- ”În opinia mea, iubirea în romanul Moromeţii este deosebită şi transmite un gând pozitiv pentru lupta lui Moromete de a nu se stinge iubirea faţă de satul rural".
- ”Cât despre Florica nu pot spune că a fost cheie de biserică, când cu Ion când cu Vasile Baciu, nu-i mai ajungeau şi ei bărbaţii".
- ”Vasile Baciu ii frige o bătaie lui Ana de o omoară iar la înmormântare o jeleşte, părinţii lui Ion mor de bautură odata cu copilul lor Petrişor".
- „Să crezi şi să nu vezi, Ilie era tatăl lui Slavici cel mai mare prozator de după anul 1990".
- Sursă: adevarul.ro
Absolvenţii vor afla rezultatele pe 5 iulie.
Scandal la Spitalul Județean Buzău! Medicii, luați cu asalt de mai mulți rromi. O infirmieră a fost strânsă de gât: &quo... Cum ferim animalele de caniculă! Pot muri în câteva minute...