Raluca Ţonea,elevă în clasa a XII-a la Colegiul de Arte „Ciprian Porumbescu” din Suceava, a explicat că simte o presiune în plus în contextul pandemie de coronavirus, în perioada în care ar trebui să se concentreze pe pregătirea pentru Bacalaureat.
„Confuzia, frica, stresul şi îngrijorarea sunt doar câteva din stările prin care mii de elevi au trecut în ultima perioadă. Dacă la început ne-am bucurat cu toţii de această ”vacanţă prelungită”, curând această bucurie s-a transformat într-o multitudine de sentimente negative. Locuiesc în Suceava, acest oraş supranumit Lombardia Românie, aici, vieţile noastre s-au schimbat la 180 de grade în doar o săptămână. Vuietul îngrijorării sucevenilor ajunge mult prea greu la Bucureşti”, a scris eleva.
Raluca Ţonea a arătat că frica persistă în sufletele elevilor de la clasa a XII-a şi duce la lipsa de motivaţie, înainte de examenul de Bacalaureat.
„Cum putem învăţa, când trăim cu incertitudinea că e posibil să ne infectăm şi să nu mai ajungem să dăm bacalaureatul sau, mai rău, să ne pierdem vieţile? Da, suntem tineri, dar asta nu însemnă că suntem toţi sănătoşi: am colegi ce suferă de astm, am colegi ce au boli cardio-vasculare, am colegi cu boli autoimune. Nu toţi am supravieţui în cazul unei infectări”, a arătat eleva.
Ce soluții a propus eleva, în locul examenului de Bacalaureat
Eleva din Suceava a prezentat două soluţii pentru ca Ministerul Educaţiei să-i ajute pe absolvenţii claselor a XII-a.
„Soluţia I: Putem urma modelul altor ţări, precum Franţa, care a anulat examenul de bacalaureat şi a echivalat nota finală cu media din ultimii ani. Ar lua prea multă lume acest examen? Putem ridica media de promovare la 7. Nu toată lumea ar fi mulţumită cu nota finală? Avem soluţia a II-a. Soluţia a II-a: Posibilitatea de a alege a. Echivalarea notei cu media din ultimii 4 ani. b. Susţinerea examenelor în condiţii de maximă siguranţă. Astfel, fiecare elev are posibiltatea nu doar de a alege, ci şi de a se proteja pe el şi întreaga sa familie”, a arătat tânăra.
Eleva s-a gândit și la faptul că aceste soluții ar putea părea nedrepte, față de promoțiile anterioare și cele viitoare. Însă, are o soluție și la acest capitol!
„Nu este corect faţă de cei din promoţiile anterioare şi cele viitoare? Aici nu există soluţii, ci doar solidaritate. Trăim vremuri tulburătoare, cu o încărcătură emoţională uriaşă, viaţa ni s-a schimbat. Uneori nu e vorba de corectitudine, ci de importanţa sănătăţii şi vieţii noastre. Efectele întoarcerii premature la şcoală ar putea avea efecte nefaste. Nu putem opri elevii din a socializa. Un singur caz e necesar pentru ca o întreagă şcoală să ajungă în spital. Ce se întâmpă cu cei din internate? Ce se întâmpă cu elevii nevoiţi să se înghesuie într-un autobuz? În orice caz, nu ne-am dori să aflăm efectul acestor situaţii”, a argumentat ea.
Aflați bilanțul oficial actualizat al cazurilor de coronavirus din România, precum și al deceselor cauzate de COVID-19, aici!
Infecția cu noul coronavirus NU este singura ce pune în pericol România! 12.567 versus 20.000 de cazuri, dintre care 64 ... Poliţişti înconjuraţi şi ameninţaţi de zeci de oameni, în Blaj! De la ce a pornit scandalul. Șapte persoane, reținute. V...