Tot in portul Bechet, sase convoaie stationeaza de cateva zile bune si nimeni nu stie cand de va redresa situatia.
Nivelul deosebit de scazut al Dunarii a paralizat traficul fluvial. De o saptamana, 260 de nave sunt blocate pe sectorul romanesc, in asteptarea cresterii apelor.
Navele si convoaiele de barje, incarcate nu doar cu cereale, ci si cu motorina, benzina, ingrasaminte, metale sau materiale de constructie, sunt ancorate pe tot cursul romanesc al Dunarii.
Marinarii veniti din diferite tari de pe malurile fluviului abia mai suporta aceasta odihna fortata. In fiecare zi, ei masoara adancimea apei, in speranta unor cote in crestere care sa le permita sa ridice ancora. Dar situatia, dimpotriva, se agraveaza.
"In ultimele masuratori de joi am avut si cote de 90 de centimetri, fata de un minim de 2, 50 metri recomandat de Comisia Europeana si Comisia Dunarii in vederea conditiilor minime de navigatie in conditii de siguranta", a declarat Mircea Staicu, secretar general adjunct la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.
La intrarea in tara, debitul Dunarii este, de cateva zile, de 2.600 de metri cubi pe secunda, in timp ce media obisnuita a lunii septembrie este de 3.800 de metri cubi pe secunda. In urmatoarele zile, debitul ar putea scadea si mai mult.
Potrivit agentiei Reuters, autoritatile romane intentioneaza sa dragheze fluviul intre Zimnicea si Turnu Magurele, in cooperare cu Bulgaria, in incercarea de a debloca traficul, dar navigatia este imposibila si in multe alte zone. Saptamana trecuta, si navigatia pe Rin a avut de suferit din cauza cotei reduse a apelor, pe teritoriul Germaniei.
Sursa: Antena3
Vreme buna pe litoral si in acest week-end. Vezi prognoza!... Trei profesori, condamnati in dosarul "Mita la BAC 2008"...