Brâncuși un brand de țară. Cum va fi sărbătorit în România și în lume,în anul 2019. Află din articolul a1.ro, câți ani se împlinesc astăzi de la nașterea marelui sculptor român, Constantin Brâncuși,cum este celebrată Ziua Brâncuși în România și în lume, manifestări organizate de Institutul Cultural Român
Anual, pe 19 februarie, Institutul Cultural Român îl celebrează pe Brâncuși de ziua nașterii lui, această zi fiind declarată Ziua Brâncuși. Astăzi se împlinesc 143 de ani de la nașterea marelui sculptor. Ziua de 19 februarie a devenit și zi de sărbătoare națională. Cu această ocazia, ICR îi dedică marelui artist român Brâncuși o serie de evenimente de anvergură în cadrul următoarei ediții a Festivalului Europalia, ce se va desfășura în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020.
Cine a fost Constantin Brâncuși
Constantin Brâncuși a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales postum membru al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.
În atelierul său din Impasse Ronsin, în inima Parisului, Brâncuși și-a creat o lume a lui, cu un cadru și o atmosferă românească. Muzeul Național de Artă Modernă din Paris (Centre Pompidou) are un număr important de lucrări ale lui Brâncuși, lăsate prin testament moștenire României, dar acceptate cu bucurie de Franța, împreună cu tot ce se afla în atelierul său, după refuzul guvernului comunist al României anilor 1950 de a accepta lucrările lui Brâncuși după moartea sculptorului.
Considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai seculului al XX-lea, Brâncuşi a eliberat sculptura de preponderenţa imitaţiei mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realităţii, a preconizat exprimarea esenţei lucrurilor, a vitalităţii formei, a creat unitatea dintre sensibil şi spiritual.
În opera sa, el a oglindit felul de a gândi lumea al ţăranului român, rădăcinile adânci ale operei sale surprinzând tradiţiile, miturile şi funcţia magică a artei populare româneşti, sculptorul român relevând lumii occidentale dimensiunea sacră a realităţii.
Festivalul Europalia
România va avea statutul de țară invitată la acest eveniment. Prezența noastră ca popor la Festivalul Europalia este coordonată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului. Evenimentele consacrate operei lui Brâncuși vor avea loc la Palatul Artelor Frumoase BOZAR din Bruxelles și în alte muzee prestigioase din Belgia.
Prima ediție a Festivalului Internațional de Artă Europalia a avut loc în 1969. Festivalul are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală.
Europalia reprezintă unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de artă, fiind considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie.
Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, a declarat: „Un concept în care cred şi pe care încercăm să îl aplicăm în strategia Institutului Cultural Român este acela de diplomaţie a artei. Arta poate fi un instrument de comunicare universal între artiști, între creatori și public, dar și între nații, în ansamblul lor. Brâncuși este un nume care ține de ceea ce se cheamă astăzi « brand de țară ». Opțiunea de a-i consacra operei sale o poziție centrală la Europalia s-a impus, așadar, de la sine. Așa cum o facem mereu, că e vorba de figuri de referință sau de artiști emergenți, ne străduim ca evenimentele pe care le vom organiza să fie în spiritul operei: vii, autentice, de impact. Europalia va fi, pentru ICR, parte aunui adevărat maraton cultural, a unei serii de provocări fără precedent în existența sa, serie care a mai inclus Sezonul România Franța, Președinția română la Consiliul Uniunii Europene și Centenarul Marii Uniri“.
Sursă foto: artminds.ro
Virusul gripal ucide din nou! Trei femei, între care una fără alte afecțiuni și vaccinată anti-gripal, au murit din cauz... Lista completă: Care sunt cele 10 medicamente cu fenspirida retrase din România...