Potrivit unui studiu realizat de InfoCons, în București, unde trăiesc peste două milioane de persoane, fără a mai lua în calcul turiștii ori persoanele care tranzitează Capitala, există doar 220 de toalete publice. Dintre acestea, cele mai multe toalete publice se află în subordinea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București, cu un total de 114 toalete publice în subordine, respectiv 52% din total. Acestea sunt împărțite de asemenea în toalete ecologice (97) și toalete automate (17).
De cealaltă parte, însă, cele mai puține toalete publice sunt în subordinea Primăriilor Sectoarelor 2 și 5, care au câte trei toalete publice în subordine.
În ceea ce privește perioada de funcționare, doar cele aflate în subordinea Primăriei Sectorului 1 și cea din Piața Veteranilor, din sectorul 6, au program de funcționare non-stop. Nu mai puțin de 50 la sută dintre toaletele din București au program de funcționare între orele 7-8 până seara, la 21:00-22:00.
În funcție de localizarea toaletelor publice, acestea sunt împărțite, după cum urmează, cele mai multe fiind în Sectorul 1.
- 74 de toalete publice sunt situate în Sectorul 1 al Capitalei, 16% dintre acestea fiind automate.
- 9 toalete publice sunt situate în Sectorul 2 al Capitalei, 44% dintre acestea fiind automate. 17 toalete publice sunt situate în Sectorul 3 al Capitalei, una singură fiind automată.
- 42 de toalete publice sunt situate în Sectorul 4 al Capitalei, aproximativ 20% dintre acestea fiind automate.
- 14 toalete publice sunt situate în Sectorul 5 al Capitalei, una singură fiind automată.
- 64 de toalete publice sunt situate în Sectorul 6 al Capitalei, 21% din totalul acestora fiind automate.
În urmă cu câțiva ani, însă, autoritățile din București se plângeau că multe dintre WC-urile instalate pe spațiul public au fost incendiate, vandalizate ori furate cu totul. Iar statisticile vin să confirme aceste date, întrucât în urmă cu trei ani, în 206, în București existau 600 de toalete publice, adică una la fiecare trei mii de locuitori.
Cea mai scumpă toaletă din România a costat 370.000 de euro
Cea mai scumpă toaletă publică din România, amenajată ca un muzeu, este situată lângă statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia, potrivit alba24.ro, fiind deschisă în urmă cu patru ani. Intrarea se face prin subteran, iar zona de vestigii este delimitată cu sticlă de cea a WC-urilor. Spaţiul a fost utilizat toaletă de zeci de ani, iar acum a devenit şi muzeu în urma lucrărilor de amenajare derulate în ultimii ani. Spaţiul cu vestigii reprezintă un traseu de zid medieval, al unui fost depozit de făină din secolul al XVII-lea.
Lucrarea de 1,67 milioane lei (370.000 de euro) face parte dintr-un proiect mai amplu, cu o valoare estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, de 23.000.000 lei. Valoarea contractului după licitaţie a fost de 16.507.213 lei (aproximativ 3,5 milioane euro) şi a cuprins mai multe amenajări şi restaurări în zona interioară a Cetăţii Alba Carolina: situl roman Principia, situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zidul medieval din zona clădirii Ierihon şi drumul roman "Via Principalis" din zona străzii Mihai Viteazul.
În toaleta-muzeu există acces pentru persoanele cu dizabilităţi, camere aparte pentru persoanele cu dizabilităţi, o zonă pentru mamă şi copil, precum şi o cameră tehnică folosită de personalul care deserveşte grupul sanitar.