Antena Căutare

Calendar creștin ortodox 2018. Tradiții și superstiții în noul an bisericesc

Calendar creștin ortodox 2018. Tradiții superstiții în noul an bisericesc. Sâmbătă, 1 septembrie 2018, începe noul an bisericesc. Potrivit tradiției populare, cum va fi vremea în această zi, așa va fi timpul anul viitor

Calendar creștin ortodox 2018. Tradiții și superstiții în noul an bisericesc Galerie
Noul an bisericesc | ziarullumina.ro

În calendarul bisericesc, ziua de 1 septembrie marchează începutul anului bisericesc pentru Biserica Ortodoxă. Cu această ocazie, biserici ierarhii și preoți pregătesc slujbe de Te Deum. După săvârșirea acestor slujbe, preoții și tot soborul care participă aduc mulțumiri pentru tot ceea ce am primit de la Dumnezeu.

De asemenea, ei se roagă ca noul an spiritual să fie unul mai bun, în care creștinii să își dorească la fel de tare să ia calea binelui și să săvârșească fapte demne de lăudat. Preoții se roagă ca anul următor creștinii să se umple de harul lui Dumnezeu.

Noul an bisericesc

Începerea noului an bisericesc este un prilej potrivit pentru reafirmarea credinței și sfințirea timpului ce se realizează în biserică prin momentele rânduite de rugăciune. Preoții se roagă pentru binecuvântarea credincioșilor și a întregului an. Începutul de an bisericesc a fost instituit la primul sinod ecumenic de la Niceea, de către Sfinții Părinți. Atunci s-a hotărât să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor.

Această dată a fost aleasă în amintirea intrării lui Iisus Hristos în mijlocul evreilor, vorbind despre “anul bineplăcut Domnului”. La Niceea, în 325, la Sinodul I Ecumenic, Sfinții Părinți participanți la această adunare au hotărât ca această data reprezintă începutul activității de propovăduire a Mântuitorului. Ei au dedus acest lucru după ce au analizat și au observant că după calendarul iudaic intrarea în sinagoga din Nazaret a lui Iisus a fost după întoarcerea din pustia Carantaniei, a fost în luna a șaptea, numită Tisri, care se traduce septembrie.

Tradiții o data cu începerea noului an bisericesc

Pe 1 septembrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 8-9 iulie 2008 a hotărât canonizarea acestuia. Biserica Ortodoxă mai sărbătorește și alți sfinți pe 1 septembrie.

-Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul

-Sfânta Cuvioasă Marta, mama Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul

-Sfânta Cuvioasă Evantia, a adormirii lui Isus Navi

-Sfintele 40 de Mucenițe Fecioare și a lui Amun, diaconul, dascălul lor

-Sfinții Mucenici și frați Evod, Calista și Ermoghen

-Sfântul Mucenic Anghel

Potrivit tradiției populare, la începerea noului an bisericesc, după cum va fi timpul în această zi așa va fi anul viitor: dacă plouă dimineața, va fi primăvara ploioasă; soare la amiază înseamnă că anul va fi bun. Dacă plouă, va fi un an ploios, iar dacă e soare, va fi an secetos. Vremea posomorâtă înseamnă că va fi o toamnă rea, iar tunetele anunță toamnă lungă. Se crede că stadiul viermelui din gogoașa de stejar prezice dacă anul va fi sec sau mănos.

Această mare sărbătoare îi va aduce pe creștini împreună întru rugăciune, fiind la mila lui Dumnezeu și a intermediarilor acestuia. Ei vor încerca ca în noul an bisericesc să fie mai buni, urmând calea dreptății și a cuvioșiei.

Sursă foto: ziarullumina.ro

PANICĂ în Gorj! Salvamontiștii încearcă să salveze două persoane rănite într-un accident de motocicletă produs pe Transa... ULTIMĂ ORĂ! Atenție, nu e glumă! Cod galben de INUNDAȚII în mai multe zone din țară, în următoarele ore. Județele în car...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x