Duminica Mironosițelor - sărbătoare mare în calendarul ortodox 2019. Femeile Mironosițe sunt sărbătorite de Biserică în fiecare an, în a treia Duminică după Paști. Cine sunt mironosițele și ce înseamnă sărbătoarea
În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea femeilor mironosițe pică în fiecare a treia duminică după Paște. Mironosițele sunt cele care l-au însoțit deseori pe Hristos în activitatea Sa și care au participat la evenimentele ultime din viața Mântuitorului: pătimirile, răstignirea, moartea și punerea în mormânt a Domnului. Tot ele sunt cele care au mers dimineața la mormânt, că să ungă trupul Lui cu miresme, pentru că nu se împlinise rânduială iudaică, din cauza grabei punerii lui Hristos în mormânt.
Cine au fost femeile mironosițe
Femeile mironosițe prăznuite de Biserică în a treia Duminică după Paști au fost șapte la număr, iar acestea sunt: Maria lui Cleopa, „cealaltă Marie”, soția Apostolului Alfeu (sau Cleopa) și mama lui Iacov și Matei, Maria Magdalena, Salomeea - soția lui Zevedei și mama sfinților apostoli Ioan Teologul și Iacov, prăznuită și pe 3 august, Ioana, Maria și Marta, surorile lui Lazăr din Betania, Suzana și poate și altele, dar ale căror nume însă nu s-au păstrat. Se spune că, femei mironosițe nu sunt doar cele care au alergat la mormântul lui Iisus, ci toate acele femei care vin la biserică.
De ce cuvântul mironosiță are un sens peiorativ
Deși mironosițele sunt femeile purtătoare de mir, termenul ”mironosiță” a căpătat, în timp, și un sens peiorativ. Cum s-a ajuns la asta? O posibilă explicație ar fi aceea că nu nu ești plăcută lui Dumnezeu când ”faci pe mironosița”, ci când ești asemănătoare ei, de aceea se folosește sintagma pentru a amenda ipocrizia, ironia.
De ce sunt sărbătorite mironosițele în calendarul creștin ortodox
Mironosițele sunt considerate femei model, de aceea lor le este dedicată o zi specială în a treia zi după Paște. Se spune că sunt femei care pot trece peste orice fel de încercări, deoarece ele au încercat să dea la o parte piatra care acoperea mormântul lui Iisus, deși știau că greutatea acesteia era peste puterile lor. Dar un înger a coborât și a dat piatra la o parte, deoarece a văzut strădania lor. Pentru credința mironisițelor și strădania lor, mironosițele sunt prăznuite în calendarul creștin ortodox.
Citește și:
Când sunt Rusaliile în 2019 în calendarul ortodox. Semnificație și zile libere legale
Şase poliţişti români, în premieră într-o misiune de suport operativ în Cehia, în perioada mai - iulie... Primăria Capitalei va construi patru piste pentru biciclete, în lungime de 48 de kilometri. Valoarea investiţiei se ridi...