Antena Căutare

Când are loc Revelionul pe stil vechi. Vor fi petreceri și focuri de artificii peste tot în țară

Unele restaurante deja fac ultimele pregătiri pentru Revelionul bătrân, „pe rit vechi”, care se va marca în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Galerie
Vor fi petreceri și focuri de artificii peste tot în țară cu ocazia Revelionului pe rit vechi. | Hepta.ro

Pentru credincioşii de rit/stil vechi, sărbătorile de iarnă încep în ziua de 7 ianuarie, motivul fiind acela că în calendarul iulian (sau cel pe stil vechi) există un decalaj de 13 zile faţă de cel oficial, astfel că pe 13 ianuarie este Revelionul.

Citește și: Ce condiții trebuie să întrunească cuplurile care vor să-și unească destinele în aer liber în 2024

Revelionul pe rit vechi este sărbătorit între13 și 14 ianuarie

În satele din Republica Moldova obiceiurile de Anul Nou pe stil vechi sau sărbătoarea Sfântului Vasile sunt păstrate cu sfinţenie. Cete de tineri colindă uliţele satului şi umblă din casă în casă cu "Pluguşorul", pocnind din bice, cu talăngi şi buhai improvizaţi pentru un an mai roditor şi mai îmbelşugat.

Articolul continuă după reclamă

Tot în această seară, tinerii îmbrăcaţi în costume naţionale ori mascaţi mai dansează "Ursul" sau "Capra", iar a doua zi, se umblă cu "Sorcova", potrivit Agerpres. În această zi, gospodinele pregătesc masa de sărbătoare şi împart dulciuri, nuci şi mere pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă.

Se păstrează obiceiul de a se prepara unele mâncăruri speciale pentru sărbători: clătite cu brânză şi carne, vărzări (plăcinte cu varză), cozonaci, cârnaţi şi sarmale.

Citește și: Codul sacru cu care atragi mai mulți bani în viața ta. Accesezi divinitatea cu ajutorul lui

În România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi

În România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruşi lipoveni şi sârbi.

Una dintre tradiţiile sârbilor din Banat este de a sparge, trântind pe podea, paharele din care au băut prima şampanie în noul an, pentru a fi sănătoşi tot anul.

Ruşii lipoveni din judeţele Galaţi sau Tulcea încă păstrează obiceiul unor mâncăruri tradiţionale de sărbători - clătite cu brânză sau cu carne, vărzări, piroşti/piroşte (un fel de colţunaşi umpluţi cu cartofi, varză, carne tocată, brânză sau fructe, care se fierb ori se prăjesc), cozonac, cârnaţi, sarmale, mai scrie site-ul amintit.

Citește și: Diferenţa dintre preţurile din Germania şi cele din România. Doi români au făcut un experiment, iar clipul face senzație

Restaurantele se întrec în oferte pentru Revelionul pe rit vechi

Managerul unei unităţi de cazare din oraşul Tulcea, Raluca Cacencu, a declarat pentru Agerpres că în fiecare an hotelul pe care-l conduce organizează Crăciunul şi Revelionul bătrân.

Pentru Revelionul pe stil vechi, meniul pregătit în restaurantul din oraşul Tulcea include o gustare, friptură, peşte, desert şi băutură, preţul fiind de 250 de lei.

„În meniu, avem un file de şalău în crustă de susan cu sos olandez. Reţeta e simplă. Tranşez şalăul, îl condimentez, îl dau prin făină, ou şi susan. Prăjim şalăul, îl tapetăm pentru a nu rămâne uleios şi apoi îl montăm în farfurie", a explicat Ionela Velniciuc, angajată ca bucătar.

De altfel, un hotel din Delta Dunării care a oferit un pachet promoţional în perioada 12 - 14 ianuarie mai are doar câteva camere libere. Pachetul include cazare pentru două nopţi, mic dejun şi cină festivă şi costă de la 1.250 de lei până la peste 1.600 de lei, în funcţie de camera preferată.

Şi ruşii lipoveni din judeţul Tulcea se pregătesc de sărbătoare, însă ei nu vor petrece în noaptea dintre ani, în contextul în care preceptele religioase le interzic să intre în biserică după o petrecere. În prima zi a noului an bătrân este Sfântul Vasile şi abia după ce merg la biserică şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru încă un an cu sănătate, lipovenii îşi deschid casele şi petrec, pe mesele de sărbătoare ei având răcituri cu hrean, sarmale, friptură şi cozonaci.

Citește și: Românii care stau la bloc trebuie să știe de această regulă la întreținere. De ce este atât de importantă

Cum arată tunelurile Alina și Daniela, ce vor străbate Munții Carpați. Muncitori din 10 țări lucrează non-stop, în ture ... Scad bursele de merit în ianuarie 2024. Ce sume vor primi elevii cu note mari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x