Antena Căutare

Când se schimbă ora în România! Atenție, s-ar putea renunța la modificarea orei în următorii ani

Parlamentul European (PE) a cerut Comisiei Europene (CE) o evaluare ”în profunzime” a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial şi să prezinte ”dacă este necesară” o revizuire a directivei în acest sens. 

Parlamentul European (PE) a cerut Comisiei Europene (CE) o evaluare ”în profunzime” a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial şi să prezinte ”dacă este necesară” o revizuire a directivei în acest sens.

Astfel, Uniunea Europeană consideră că ”numeroase studii ştiinţifice (despre acest subiect) nu au avut rezultate concludente, dar au arătat, în schimb, existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii finţelor umane”, notează news.ro.

În acest sens, între 4 iulie și 16 august 2018, 4,4 milioane de europeni au fost întrebați cu privire la regulile de schimbare a orei de vară. Este cel mai mare număr de răspunsuri primit vreodată ca urmare a unei consultări publice a Comisiei. Rezultatele surprind clar dorința cetățenilor europeni de a se renunța la sistemul orei de vară, scrie avocatnet.ro.

Rezultatele preliminare ale consultării au fost prezentate public vineri de către Violeta Bulc, comisarul european pentru transporturi. În cadrul evenimentului de prezentare, comisarul Bulc a menționat și pașii următori generați de rezultatele acestei consultări: “Milioane de europeni au profitat de consultarea publică pentru a-și exprima opiniile. Mesajul este foarte clar: 84 % dintre ei doresc să nu se mai schimbe ora. Vom acționa acum în consecință și vom elabora o propunere legislativă adresată Parlamentului European și Consiliului, care vor decide împreună.” Trei sferturi dintre europeni consideră că ora de vară le afectează sănătatea.

Articolul continuă după reclamă

Proiect românesc de renunțare la ora de vară.

În România, un proiect înregistrat la Senat în luna aprilie propune, în același context, abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe teritoriul României. Proiectul a fost respins de Senat la 29 mai, fiind acum în dezbatere la Camera Deputaților.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. A fost retrasă și reintrodusă apoi, de mai multe ori, între anii 1918 și 1979. Din 1979, orarul trecerii la ora de vară funcționează permanent.

În luna octombrie, România trece la ora normală, adică la cea de iarnă. Astfel, în ultima sâmbătă a lunii octombrie, în noaptea de 27 spre 28, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, la 04.00, care va deveni 03.00, iar 27 octombrie va fi cea mai lungă zi din acest an.

Revoltător! Mamă din Botoșani, aflată sub influența băuturii, își lovește fetița. Reacția bunicii: "Bate-o și tu zi... Structura anului școlar 2018 - 2019. Când începe școala / grădinița în România...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 16 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se încălzește ușor
Super Neatza, 16 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se încălzește ușor Joi, 16.01.2025, 08:40
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x