Când se vor schimba buletinele: Va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă carte de identitate de la 12 ani

Cărțile de identitate vor trebui înlocuite de autorități până în data de 2 august 2021, conform unui regulament al Uniunii Europene (UE). Noua carte de identitate va avea mărimea unui card bancar și va ține loc și de card de sănătate – adică va avea o cheie criptografică cu ajutorul căruia ne putem loga în sistemul de sănătate.

Când se vor schimba buletinele

În premieră, va fi un buletin cu cip – va include o imagine facială și două amprente. Totodată. dacă va fi pregătită platforma ca buletinele să fie eliberate, va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă carte de identitate de la 12 ani, potrivit Libertatea.

„Noul format este deja stabilit de regulament, stabilit de standardele internaționale. Va cuprinde un cip și va fi obligatoriu să fie inserate fotografia titularului și imaginea a două amprente”, a declarat Cătălin Giulescu.

Lucru cel mai important, cărțile de identitate deja emise vor fi valabile până la expirare, nu va fi obligatoriu ca ele să fie modificate după data de 3 august 2021. „Cartea de identitate va fi preschimbată la serviciile publice comunitare. Regulamentul prevede o temporizare, adică un termen de tranziție de zece ani, actualele cărți de identitate deja emise vor rămâne valabile și vor putea fi utilizate pentru exercitarea dreptului la liberă circulație până la expirarea lor”, a precizat Cătălin Giulescu.

Acesta a adăugat: ”După 3 august toate cărțile emise vor fi carte electorică de identitate sau, la solicitatrea persoanei, carte simplă, nu vei putea călători în străinătate și nici nu vei interacționezi la distanță cu autoritățile publice”. Potrivit actului normativ, vârsta de la care documentul devine obligatoriu este de 12 de ani, dar se poate emite încă de la nașterea unui copil, la cererea părinților. În ceea ce noile cărți de identitate au ”niște condiții minime de securitate. La emiterea noilor documente trebuie avute în vedere noile tehnologii, pentru că cele din România sunt la nivelul anilor 90”.

Machiaje de Halloween. Cum să te deghizezi la tine acasă
Halloween-ul a prins din ce în ce mai multă popularitate la noi în țară. Deși este o...
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021. Berbecii trebuie să fie sinceri cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021 îi sfătuiește pe nativii din zodiac să nu se...
Parteneri
Tartă cu dovleac copt și nuci. Desertul parfumat al toamnei
Unul dintre cele mai simple, delicioase și aromate deserturi de toamnă este rețeta de tartă cu dovleac copt și nuci. Crusta crocantă din aluat fraged umplută cu o cremă de dovleac copt și un decor frumos din nuci cu semințe de dovleac, transformă acest desert într-un spectacol de toamnă minunat.
Catine.ro
Ultimele știri