Antena Căutare

Care a fost primul ziar tipărit pe hârtie în România

Care a fost primul ziar tipărit pe hârtie în România. Când a apărut. Primul ziar tipărit pe hârtie, în România s-a numit Curier Românesc și a apărut pe 8 aprilie 1829, la București, sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu

Galerie
Primul ziar românesc | okazii.ro

Când dragostea de citit nu te poate face să te oprești din a cumpăra noi cărți, reviste și ziare, atunci știi că ești un bibliofil înrăit. Primul ziar în limba română care a apărut la noi în țară a fost “Curier românesc” în 1829. În editorialul introductive Ion Heliade Rădulescu afirma că România este cu 200 de ani în urma Europei din partea de apus când vine vorba de capitolul presă.

Prima ediție din “Curierul românesc” a apărut în București pe 8 aprilie 1829. Ion Heliade Rădulescu a fost unul dintre cei doi redactori ai ziarului, Constantin Moroiu fiind celălalt redactor. Acestă publicație era săptămânală și uneori bisăptămânală. Acest ziar avea 4 pagini, iar articolele erau scrise cu ajutorul alfabetului chirilic. Unele numere erau tipărite în limba franceză.

Despre apariția ziarului și istoria lui

Pe frontispiciul acestei publicații scris “Gazetă politică, comercială și literară”. Cei care doreau să își facă abonament pe un an costa doi galbeni împărătești. Primul tiraj pentru “Curierul românesc” a fost de 280 exemplare care au fost printate la tiparnița Mitropoliei din București.

Articolul continuă după reclamă

În 1930 Ion Heliade Rădulescu a construit o tipografie la București. Lipsa tehnologiei avansate a îngreunat progresul, lansarea tipografiei fiind un început greu. Ion Heliade Rădulescu a făcut totul, începând de la tipar la distribuție. Când revista nu apărea săptămâni întregi, cititorii erau informați că acest lucru se datora faptului că unul dintre cei doi redactori a fost bolnav în această perioadă.

Introducerea ziarului se intitula “Înștiințarea” și era scrisă de Ion Heliade Rădulescu. În această introducere, Ion Heliade Rădulescu spunea că ziarul cuprindea o culegere cu cele mai folositoare articole din alte gazete Europene. Prin urmare, acest ziar românesc era o gazetă de știri interne, externe și economice.

Înainte ca acest ziar să fie privit ca un mijloc de circulație al știrilor, el era mai întâi de toate un mijloc de întărire al identității naționale. Presa românească s-a format în perioada mișcării iluministe de eliberare a românilor. Anul 1829 coincide cu sfârșitul dominației otomane. George Călinescu afirma că Ion Heliade Rădulescu era ”cea mai importantă personalitate literară dupa Cantemir”.

La scurt timp după apariția ziarului la București, apărea ziarul “Albina românească” și la Iași, fiind sub îndrumarea lui Gheorghe Asachi. Până la începutul secolului XX, în România au apărut în jur de 100 publicații în limba română.

Aceste ziare au dus la dezvoltarea presei în România care încerca, cu pași repezi, să recupereze prin evoluția sa presa europeană.

Sursă foto: okazii.ro, poeziile.com

Câte ziare și reviste mai sunt tipărite pe hârtie în România 2018... Învățământ antepreșcolar 2018-2019. Ce schimbări sunt la grădinițe și creșe și ce trebuie să știe părinții...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x