- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fie că îl folosim pentru cafea sau cerealele de dimineaţă sau îl dăm copiilor, cert este că laptele este aproape nelipsit de pe masa noastră în fiecare zi.
Din păcate, vremurile în care părinţii ne aduceau sticle cu lapte de la ţară au apus de mult. În locul acestora, cumpărăm pachetele de lapte pasteurizat de pe rafturi. Însă oare ştim la ce pericole ne expunem? Riscurile pentru sănătate sunt enorme, pentru că laptele din supermarket este, de cele mai multe ori, contrafăcut.
Aproape 50% din laptele de pe piaţă este contrafăcut pentru a se obţine profituri consistente, iar 80% nu respectă normele legale, susţine ANPC, scrie efemeride.ro.
Analize de laborator comandate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au scos la iveală faptul că piaţa românească de lapte are grave probleme. Mai exact, 45% din laptele trimis la laborator pentru analize a fost găsit neconform.
Sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, lapte praf , toate se găsesc din plin în laptele din comerţ. Conform datelor puse la dispoziţie de ANPC, în cadrul unui control naţional privind laptele de consum s-a depistat că 80% dintre produsele controlate nu respectă normele legale – au conţinut greşit, eticheta este eronată, depozitarea improprie etc.
„E greu de rezistat tentaţiei de a scoate un ban în plus”
Aproape toate metodele de falsificare descoperite pleacă de la folosirea apei tratată cu aditivi şi cu alte substanţe. „Din zece litri de lapte, dacă se adaugă unul de apă se obţin 11 litri de produs care vor fi vânduţi, deci un profit mai mare. La cantităţi de câteva tone, profitul scos cu apă este foarte mare. Prin urmare, e greu de rezistat tentaţiei de a scoate un ban în plus”, spune Cristina Parfene, inginer în domeniul industriei de procesare a lactatelor. Cum se poate recunoaşte laptele contrafăcut?
Dacă produsul se diluează cu cantităţi mari de apă, laptele devine mai apos cu nuanţe străvezii-albăstrui, cu gust şi miros nespecific. Smântânirea este o altă cale prin care poate fi falsificat laptele. Aceasta este folosit mai întâi la realizarea smântânii şi apoi este vândut ca lapte proaspăt.
Seu, untură de porc, adaos de amidon
Alte substanţe care se adaugă sunt untură de porc, uleiuri vegetale şi seu. Pentru stabilizarea grăsimii adăugate în lapte se introduc şi emulgatori.
Această metodă se foloseşte pentru a se ascunde diluarea accentuată a produsului cu apă. „Laptele contrafăcut astfel poate fi depistat când grăsimea nelactată se separă sub anumite forme, iar mirosul şi gustul sunt ale grăsimii adăugate”, dezvăluie inginerul în domeniul industriei de procesare a lactatelor.
Pentru a masca diluarea sau smântânirea se mai foloseşte sare, adaos de amidon (făină de grâu sau alte materii). Acestea au rolul de a corecta densitatea. Laptele falsificat cu făină se poate verifica cu o picătură de tinctura de iod. Dacă apare o pată albastră, laptele nu e autentic.
„Diluarea este realizată atât de marii procesatori, care pot ascunde mai uşor aceste falsuri cu ajutorul echipamentelor moderne, cât şi de micii fermieri când îşi vând lapte direct la populaţie sau la marii procesatori”, ne mai explică specialistul.
Reprezentanţii ANPC recomandă amatorilor de lapte să nu cumpere alimente care nu oferă, pe etichete, informaţii complete privind ingrediente şi calitatea sa. Apoi, laptele nu trebuie cumpărat din locuri neautorizate sau de la producători fără certificate. Chiar dacă aceste condiţii au fost îndeplinite, este necesar să se urmărească dacă în magazin sunt respectate condiţiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Atunci când cumpăraţi lapte şi produse din lapte, acordaţi o atenţie deosebită ambalajului – nu cumpăraţi produse cu ambalajul deteriorat. După ce produsul a fost ales din stand, el trebuie păstrat şi acasă în condiţii optime. Nu este indicată scoaterea sa din frigider pentru perioade lungi de timp.