În România contrastelor, şcoala începe diferit la sat şi la oraş. Cu aceleaşi emoţii, dar cu pretenţii diferite. În timp ce unii elevi îşi fac ghiozdanul cu rechizite împrumutate, alţii îşi fac liste de cumpărături cu haine în vogă şi gadgeturi inteligente. Peste o mie de lei ajung să plătească părinţii din Capitală, de exemplu, ca să îşi ştie copiii mulţumiţi.
Emoţia reîntoarcerii la şcoală nu se măsoară în teancuri de rechizite noi. E lecţia pe care Casian a învăţat-o în familie. Trece în clasa a cincea şi nu are nevoie de mult ca să se bucure de noul capitol ce i se deschide în faţă. Mama sa i-a cumpărat câteva haine noi, mai multe caiete şi creioane colorate. Restul rechizitelor - fie le-a păstrat de anul trecut, fie le-a primit de la prieteni. Aşa cum fac cei mai mulţi elevi de la sate la început de an şcolar.
O mentalitate care îi ajută nu doar să facă economii, ci mai ales să înţeleagă adevărata valoare a lucrurilor. Chiar şi aşa, cheltuielile familiei depăşesc 200 de lei, pentru cele câteva rechizite noi.
În schimb, la oraş, aceleaşi emoţii, alte pretenţii. Pentru că, aici, moda este cea care dictează.
Dacă în România uniforma este doar opţională, peste hotare copiii se mândresc cu emblema lor. Şi la stat. Şi la privat. În New York, Dana Coteanu plăteşte 850 de dolari în fiecare lună pentru şcolarizarea fiicei sale.
Fericirea copiilor dictează cheltuielile părinţilor şi în vestul Europei, unde un set simplu de rechizite porneşte de la două-trei sute de euro.