Antena Căutare

Ce este BA.2, ”sora mai mică” a tulpinei Omicron. Cât de periculoasă e și care sunt principalele simptome

Cazurile de infectări cu varianta SARS-CoV-2 Omicron au escaladat la nivel global în ultimele două luni. Multe țări s-au confruntat cu creșteri mai mari decât la tulpinile anterioare. Acum apar cazuri ale unei subtulpini Omicron, cunoscută sub numele de BA.2.

Galerie
Cazurile de infectări cu varianta SARS-CoV-2 Omicron au escaladat la nivel global în ultimele două luni. Multe țări s-au confruntat cu creșteri mai mari decât la tulpinile anterioare. Acum apar cazuri ale unei subtulpini Omicron, cunoscută sub numele de BA.2 | Shutterstock.com

Mai degrabă decât o fiică a variantei Omicron BA.1 (sau B.1.1.529), este mai util să ne gândim la BA.2 ca fiind sora lui Omicron.

Virușii, și în special virușii ARN, cum ar fi SARS-CoV-2, fac multe greșeli atunci când se reproduc. Ei nu pot corecta aceste greșeli, așa că au o rată relativ mare de mutații și evoluează constant.

Când codul genetic al unui virus se modifică ca urmare a acestor mutații, ne referim la ea folosind cuvântul ”variantă”.

Omicron este o tulpină „foarte deosebită”, care a acumulat mai mult de 30 de mutații în proteina spike. Acest lucru a redus protecția anticorpilor atât față de infecția anterioară, cât și de vaccinare și a crescut transmisibilitatea.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Simptomul straniu pe care doar cei infectați cu varianta Omicron îl simt. Ce se întâmplă cu pielea

Când o tulpină nouă de coronavirus devine cu adevărat periculoasă

Dacă se crede că modificările codului genetic au potențialul de a afecta proprietățile virusului care îl fac mai dăunător și acesta ajunge să se transmită mai repede, tulpina este considerată una de interes și se urmărește îndeaproape evoluția ei, precum și modul în care se manifestă odată ce a ajuns în organism.

Dacă o variantă de acest tip se dovedește a fi mai infecțioasă, imună la vaccin sau o infecție anterioară și/sau influențează efectuarea testelor sau tratamentelor, aceasta este o variantă care produce îngrijorare. Experții se referă la ea folosind sintagma ”variantă de îngrijorare”.

De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat Omicron ca o variantă de îngrijorare pe 26 noiembrie 2022, din cauza potențialului său de a provoca rate mai mari de reinfectare, transmisibilitate crescută și protecție redusă la vaccin.

Citește și: Un oficial OMS vorbește despre „sfârșitul pandemiei de COVID în Europa”. În ce condiții am putea avea parte de acest scenariu

Cu ce este diferită BA.2 față de Omicron: simptome

O filiație sau subvariantă este un grup strâns legat genetic de variante de virus derivate dintr-un ascendent comun. Varianta Omicron cuprinde trei sub-filiații: B.1.1.529 sau BA.1, BA.2 și BA.3.

La momentul transmiterii acestei știri, 10 februarie 2022, OMS nu a acordat tulpinei BA.2 o clasificare separată (n.r. adică variantă de îngrijorare), dar preferă să o urmărească îndeaproape.

Omicron nu este prima variantă care are sub-filiații. La sfârșitul anului trecut, au existat o mulțime de cazuri de infectări cu Delta „plus” sau AY.4.2, apoi a apărut Omicron.

Particularități ale infecției cu tulpina BA.2

În timp ce primele infectări cu BA.2 au fost depistate în Filipine, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, originea sa este încă necunoscută.

Proprietățile exacte ale BA.2 sunt încă în curs de investigare, însă transpirațiile, durerea în gât și durerile musculare sunt principalele simptome care indică infectarea cu noua tulpină de coronavirus.

Citește și: Omicron este pentru copii şi tineri o varianta mai periculoasă decât Delta. Iată ce spun specialiștii despre acest lucru

Cum până acum nu există dovezi că aceasta cauzează boli mai severe, oamenii de știință preferă să nu se pronunțe încă. Iată ce au descoperit până acum, din primele date:

Un marker care a ajutat la diferențierea Omicron (BA.1) de alte variante SARS-CoV-2 la testele PCR este absența genei S, cunoscută sub numele de „eșecul țintei genei S”. Dar nu este cazul variantei BA.2.

Dar asta nu înseamnă că nu putem diagnostica BA.2 cu teste PCR. Înseamnă doar că atunci când cineva este testat pozitiv pentru SARS-CoV-2, va dura puțin mai mult să știe cu care variantă s-a infectat.

Specialiștii se tem că BA.2 ar putea fi mai infecțioasă decât Omicron. Un studiu preliminar din Danemarca* sugerează că persoanele nevaccinate sunt de aproape 3 ori mai predipuse la a contacta BA.2 decât BA.1 Omicron.

Cercetătorii susțin că persoanele vaccinate sunt de 2,5 ori mai predispuse la infectarea cu BA.2 decât la îmbolnăvirea cu tulpina BA.1 (n.r. Omicron).

*Peste 2.000 de oameni infectați cu BA.2 au participat la cercetare, conform Theconversation. Acest studiu danez este încă un preprint, ceea ce înseamnă că nu a fost încă verificat de oameni de știință independenți, așa că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma dacă BA.2 este cu adevărat mai infecțios decât BA.1.

Te-ar putea interesa și asta: Cătălin Moroșanu și-a făcut planul. Investiția uriașă pe care o va face în acest an: „Asta îmi doresc”

Care sunt cel mai bine plătiți angajați din România. Domeniile bănoase în care se câștigă sume mari la salariul net... Care sunt țările europene ce au relaxat restricțiile după doi ani de pandemie. Condițiile de călătorie în UE...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x