- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Meningita si encefalita West Nile sunt cauzate de patrunderea virusului in zona meningelui, membrana care "imbraca" creierul. Primele simptome apar de obicei la 3-14 zile de la contactul cu virusul.
Simptome
Aproximativ o persoana din 150 infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boala. Principalele simptome sunt febra, durerile intense de cap, varsaturile, durerile abdominale, musculare sau articulare. Insa mai grav este ca meningita provocata de West Nine este de cele mai multe ori asimptomatica - 80% dintre persoanele infectate nu prezinta niciun simptom.
In cazul in care prezentati, insa, simptome severe trebuie sa va prezentati de urgenta la medic. In cele mai grave cazuri se poate ajunge la convulsii si chiar paralizie. Bolnavul nu suporta lumina si are tendinta de a sta cu genunchii indoiti si cu capul nemiscat. In sase-sapte ore de la instalarea primelor simptome, persoana infectata nu-si mai poata misca gatul si capul.
Recomandari
In ceea ce priveste tratamentul, nu exista unul specific pentru tratarea virusul West Nile. Medicul face numai tratament simptomatic. Mai exact, daca infectia se manifesta prin greata, bolnavul primeste medicatie pentru aceste simtome, daca are dureri de cap - din nou medicamente specifice.
Asadar cea mai sigura metoda de tratament ramane preventia. Autoritatile ne recomanda sa purtam haine, care sa ne acopere corpul, sa evitam parcurile sau lacurile si sa punem plase de tantari la geamuri. De asemenea din jurul casei trebuie indepartate recipientele cu apa statuta in care se dezvolta larvele de tantari. Si autoritatile locale trebuie sa ia masuri de dezinsectii intense si de secare a baltilor care favorizeaza inmultirea tantarilor.
Vezi ce recomanda specialistul!
Foto: Hepta