Antena Căutare

Ce NU au voie să îți facă controlorii din mijloacele de transport în comun și ce drepturi ai!

Dacă nu ați pățit-o voi, cu siguranță ați văzut sau auzit din poveștile altora! Călătoriile cu mijloacele de transport în comun pot fi o provocare atât pentru tineri, cât și pentru bătrâni. Bătaie la propriu și la figurat pentru scaunele libere, diverse personaje care preferă să fie în centrul atenție nu prin metode ortodoxe... tot ce vrei și ce nu vrei!

Dacă nu ați pățit-o voi, cu siguranță ați văzut sau auzit din poveștile altora! Călătoriile cu mijloacele de transport în comun pot fi o provocare atât pentru tineri, cât și pentru bătrâni. Bătaie la propriu și la figurat pentru scaunele libere, diverse personaje care preferă să fie în centrul atenție nu prin metode ortodoxe... tot ce vrei și ce nu vrei!

Însă, există un personaj care îi face pe toți pasagerii să stea cu nodul în gât, indiferent dacă au sau nu bilet. Este vorba despre controlor!

Neiertător, controlorului nu îi scapă nimic. Nici măcar câte-o vorbă de dulce, spusă pe un ton suav. Nicidecum nu face abuzuri!

Articolul continuă după reclamă

Totuși, în cazul în care se întâmplă să fie grosolani, trebuie să îți cunoști drepturile!

1. Controlorii nu pot să te oblige să te legitimezi şi în nici un caz nu au voie să te deposedeze de actul de identitate. Punct! Procedura de legitimare este o convenţie social acceptată, nimic mai mult. Obligaţia lor este să verifice (ATENŢIE!) legitimaţia de călătorie (în termeni specifici). Au în schimb dreptul de a solicită intervenţia poliţiei pentru legitimare şi n-au decât s-o facă. Şi Jandarmeria Româna mai are dreptul să te legitimeze, conform legii 550/ 2004.

2. Controlorii nu au dreptul să te coboare din tramvai cu forţă, să te bruscheze, să te percheziţioneze ori să-ţi reţină vreun bun personal cu scopul de a coborî cu ei. În momentul în care se întâmplă vreo astfel de fapta, ai obligaţia să suni imediat la poliţie! Nu le intră în joc şi nu face cine mai ştie ce compromis în schimbul rambursării bunului.

Este recomandabil că în astfel de cazuri să faci puţin scandal şi să rogi pe cineva să te însoţească. Ei sunt tot timpul (minimum) doi şi-ţi trebuie martor. După ce suni la poliţie, aştepţi şi, după caz, mergi la secţie pentru a depune o plângere pe numele controlorului, în care să punctezi cu lux de amănunte faptele. Controlorii au legitimaţii şi sunt obligaţi să se legitimeze nominal, aşa că nu-i foarte greu să afli cu cine ai de-a face.

3. Controlorii nu au voie să te reţină în autobuz/tramvai sau staţie mai mult de câteva minute/jumătate de ora. Maximum! Orice reţinere durează mai mult, se transformă automat în privare de liberate şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal. Şi chiar dacă vor chema poliţia, tot nu eşti obligat s-o aştepţi mai mult de câteva minute, infromează all4romania.eu.

Atenție mare, șoferi! Dacă vedeți pe parbriz o bancnotă de 50 de euro nu trebuie să o luați! Este o capcană!... Scrisoare de la un „satanist” care a ars în Colectiv: „Păi cum vine treaba asta, statule? Poți răspunde?”...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x